Hrvatska i Kosovo bliski prijatelji, gospodarski odnosi rastu

07.03.2023.

12:15

Autor: Dnevnik/HRT/A.S.

Donika Gërvalla-Schwarz u Zagrebu

Donika Gërvalla-Schwarz u Zagrebu

Foto: Davor Puklavec / PIXSELL

Trgovinska razmjena Hrvatske i Kosova porasla je prošle godine za 23 posto i velik je potencijal za dodatni razvoj gospodarskih odnosa dviju zemalja, čiji su i politički odnosi iznimni, rekao je u utorak šef hrvatske diplomacije Gordan Grlić Radman.

Grlić Radman sastao se s kosovskom kolegicom Donikom Gërvallom-Schwarz i poslije kazao kako su Hrvatska i Kosovo prijateljske i partnerske zemlje, što se očituje i u intenzivnoj razmjeni bilateralnih posjeta.

Podsjetio je kako Hrvatska snažno podržava pristupanje Kosova svim međunarodnim organizacijama, uključujući Vijeće Europe i Europsku uniju.

Jednako se zalaže i za što skoriju viznu liberalizaciju Europske unije za građane Kosova, kazao je Grlić Radman.

Dodao je kako je Hrvatska spremna pomoći Kosovu na europskom putu svojim znanjem i iskustvom u potrebnim reformskim procesima.

Kosovo se proeuropskim stavovima u vanjskoj politici pokazuje kao pouzdan partner, zaključio je.

Što se tiče gospodarskih odnosa između Kosova i Hrvatske, Grlić Radman je istaknuo kako postoji veliki potencijal za njihov razvoj te da je ukupna razmjena u prvih 11 mjeseci 2022. veća za preko 23 posto u odnosu na prethodno razdoblje.

Ministrica vanjskih poslova i dijaspore Kosova istaknula je kako Hrvatska nije samo strateški prijatelj, nego i vrlo blizak.

Hrvatska i Kosovo dijele zajedničku dugačku povijest koja uključuje i borbu za neovisnost od Jugoslavije, komunističke diktature u kojoj je ekonomsku i političku dominaciju imala Srbija, kazala je Gërvalla-Schwarz.

Mi smo se suočili s istim agresorom, dodala je.

Istaknula je i da Hrvatska pomoć euroatlantskom putu Kosova nikada nije izostala.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!