16:54 / 24.04.2019.

Autor: HRT

U Zagrebu krenula podjela žutih vrećica za plastičnu i metalnu ambalažu

-

-

Foto: - / -

U žutu vrećicu odlažu se boce od ulja, destilirane vode, konzerve od hrane i limenke od pića, vrećice pa sve do kutija za CD i DVD. S druge strane, ne smiju se odlagati stiropor, spužve, laminat, kabeli, upaljači, CD-i, DVD-i, boce i limenke pod tlakom te plastika opasnog otpada.
Otpadnu plastičnu i metalnu ambalažu Zagrepčani koji žive u obiteljskim kućama od danas, osim u žute spremnike, mogu odlagati i u žute vrećice. Čistoća će ih odvoziti dva puta mjesečno, a vrećice će dijeliti poštari.

Prvi paketi žutih vrećica stigli su na zagrebačku Trešnjevku. Nada Kinezić, stanovnica Zagreba, izjavila je da ona već dva tjedna razvrstava te je oduševljena koliko je jednostavno razvrstavati.

Tomislavu Beraču, stanovniku Zagreba, također razvrstavanje ne predstavlja problem.

- Imam dvorište i imam gdje ostaviti. Imam rezervnih kanti koje sam kupio pa ostavim tu vrećicu u tu kantu, kazao je.

U žutu vrećicu odlažu se boce od ulja, destilirane vode, konzerve od hrane i limenke od pića, vrećice pa sve do kutija za CD i DVD. S druge strane, ne smiju se odlagati stiropor, spužve, laminat, kabeli, upaljači, CD-i, DVD-i, boce i limenke pod tlakom te plastika opasnog otpada. Sve upute pišu na vrećici.

Trinaest besplatnih vrećica volumena 60 litara, za polugodišnje razdoblje, odnosno dvije vrećice po mjesecu, dostavljat će Hrvatska pošta.

Poštar Robert Kovačević pojasnio da  u slučaju ako nikoga nema doma, iduća dostava uslijedit će za dva tjedna, a potom slijede obavijesti o preuzuimanju u poštanskom uredu. U tom slučaju paket će se moći podignuti u roku od 30 dana. U idućih mjesec dana žute vrećice trebali bi dobiti stanari obiteljskih kuća, nakon čega slijedi podjela u višestambenim zgradama.

Odvoz počinje 1. svibnja prema rasporedu:

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!