16:14 / 12.07.2019.

Autor: A.M./Hina

U Zagrebu manje nezaposlenih, pad broja korisnika socijalnih prava i pomoći

Foto: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL

Foto: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

U 2018. s obzirom na prethodnu godinu nezaposlenost je smanjena za 22,3 posto.
Prema Komparativnoj socijalnoj slici u Zagrebu je u 2018. godini u odnosu na godinu ranije nezaposlenost smanjena za više od petinu, smanjen je i broj korisnika socijalnih prava za oko 8 posto, a zabilježen je i pad broja korisnika pomoći Grada Zagreba.

Socijalno vijeće Grada Zagreba i Centar za razvoj neprofitnih organizacija (CERANEO) predstavili su u petak Komparativnu socijalnu sliku Grada Zagreba za 2017. i 2018. godinu pod nazivom "Izazovi provedbe smjernica Europskog stupa socijalnih prava u Gradu Zagrebu".

- Socijalna slika izrađuje se od 2000. godine, a po prvi puta napravili smo usporedbu dvije godine, koja je pokazala da postoji manji broj korisnika u sustavu socijalne skrbi, izjavila je pročelnica zagrebačkog Gradskog ureda za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom Romana Galić.

Predstavivši ključne socijalne trendove, Iva Mrdeža iz CERANEO-a istaknula je kako je na području Zagreba prema procjenama 2017. godine bilo 1,61 posto stanovnika više u odnosu na 2011. godinu, no zabilježen je porast starosti stanovništva.

Analiza kućanstava i obitelji pokazala je smanjenje stope razvedenosti i blagi rast broja sklopljenih brakova, pa je u 2017. na tisuću sklopljenih brakova razvedeno 332,9, dok je stopa sklopljenih brakova na tisuću stanovnika iznosila 4,9.

U 2018. s obzirom na prethodnu godinu nezaposlenost je smanjena za 22,3 posto.

Također, ukupan broj korisnika prava u socijalnoj skrbi u Zagrebu u 2018. godini manji je za približno 8 posto, dok je broj korisnika socijalnih usluga povećan za oko 16 posto.

Govoreći o najvećim izazovima socijalne skrbi na području grada, Galić je istaknula da treba pojačati suradnju s organizacijama civilnog društva i rad s ljudima u povećanom riziku od siromaštva, poput djece i beskućnika.

- Prema pokazateljima, to nisu kategorije koje su u porastu, no svakako kod nas stručnjaka izazivaju posebnu pažnju i potrebu da se više radi, posebno na njihovoj uključenosti u svijet rada, odgoj, obrazovanje i svakodnevni život, izjavila je Galić.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!