Oprez, opet prevare: Ukradeno više stotina tisuća kuna

17.11.2022.

12:06

Autor: Hina/HRT/D.S.

Ilustracija

Ilustracija

Foto: - / Shutterstock

Iako policija svakodnevno upozorava građane, posebno one starije dobi, da nepoznatima ne otvaraju vrata te ne nasjedaju na prevarantske lucidne i maštovite priče kojima se od njih traži novac, dva nova takva slučaja potvrđena su u Zagrebu, a žrtve su ostale bez više stotina tisuća kuna.

Iz zagrebačke policije objavili su da se nepoznati muškarac jučer popodne u Trnju, nakon što je svoj dolazak prethodno telefonski najavio, lažno joj se predstavivši kao službena osoba od 72-godišnjakinje zatražio novac, a ona mu je predala i izgubila više stotina tisuća kuna.


Na isti način prevarena je i 76-godišnja na Goljaku koja je lažnoj službenoj osobi, odnosno prevarantu, predala više desetaka tisuća kuna.


- Treba biti svjestan da prevaranti uvijek iznova, lucidno i maštovito, ali bez suosjećanja, pokušavaju oštetiti potencijalnu žrtvu, ponovno poručuju policajci te napominju kako se, želeći zadobiti njihovo povjerenje, prevaranti žrtvama obično lažno predstavljaju i mole ih za neku (pri)pomoć, sitnu uslugu, prodaju predmete ili nude usluge.


Tako žele zadobiti njihovo povjerenje ili sažaljenje, pripremajući teren za ulazak u njihov stan te prilagođavajući način i mogućnost prijevare shodno trenutnim okolnostima, procjeni žrtve i mogućem riziku.


Rizik je veći što je žrtva starije životne dobi, koje u policiji pozivaju da, kada se susretnu s nepoznatim osobama koje su uporne u namjeri da ih se pusti u dom, nipošto to ne čine bez prethodne provjere o kome se radi, pa i ako su im telefonski najavile dolazak.


- Budite sumnjičavi, ne otvarajte vrata ni sumnjivim službenim osobama, dok vam prvo ne pokažu službenu ispravu ustanove koju zastupaju (policajci, bankari, električari, serviseri, instalateri Interneta i slično), upozoravaju građane iz policije.


Pozivaju ih da ih, posumnjaju li da su im na vrata došli prevaranti, odmah nazovu te zapamte što više detalja o tim osobama kako bi im pomogli u njihovu pronalasku.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!