15:34 / 05.11.2020.

Autor: Lana Gašparac/Dnevnik/IMS/M.M./HRT/Hina

U Zagrebu obilježen Svjetski dan romskog jezika

Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL

Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Savez Roma u Republici Hrvatskoj "Kali Sara" obilježio je u Zagrebu jedan od najvažnijih romskih nacionalnih praznika - Svjetski dan romskog jezika.
Savez Roma u Republici Hrvatskoj "Kali Sara" obilježio je u Zagrebu jedan od najvažnijih romskih nacionalnih praznika - Svjetski dan romskog jezika, koji je UNESCO 2015., na poticaj iz Hrvatske, proglasio dijelom svjetske baštine.

-
Današnji dan je poseban. Stalno govorimo o tome - ako izgubilo jezik, narod više ne postoji. Mi postojimo, rekla je predsjednica Saveza Roma u Hrvatskoj Kali Sara Suzana Krčmar.

Romi su, kazala je, narod koji voli i želi ljubav, mir, slobodu, jednakost i, ono što je najbitnije, vole ljude i poštuju svaku nacionalnost i vjeru.

Povelja o romskom jeziku donesena je nakon što je saborski zastupnik iz redova nacionalnih manjina Veljko Kajtazi 2008. objavio prvi Romsko-hrvatski i hrvatsko-romski rječnik, a već sljedeće godine na prvom međunarodnom simpoziju o romskom jeziku donesena je Deklaracija o romskom jeziku koji su sudionici simpozija uputili parlamentima u svojim zemljama.

Taj romski praznik prepoznao je Hrvatski sabor odlukom od 25. svibnja 2012., a 7. studenog 2015. UNESCO ga je proglasio dijelom svjetske baštine, uvodeći 5. studenoga na vlastitu listu međunarodnih dana.

Kajtazi: U proteklih 11 godina napravljeno je mnogo

Saborski zastupnik Veljko Kajtazi rekao je novinarima da su u proteklih 11 godina s prošlom i aktualnom Vladom napravili mnogo za pripadnike zajednice.

Naveo je pritom da su otkrili dvojezičnu ploču na Filozofskom fakultetu, pokrenuli izborne predmete romskog jezika te književnosti i kulture Roma, otvorili magistarski studij romanistike.

Tahiri: Vlada kontinuirano radi na poboljšanju položaja romske manjine

Ravnatelj Ureda za ljudska prava i prava nacionalnih manjina Vlade Republike Hrvatske Alen Tahiri rekao je da Vlada kontinuirano radi na poboljšanju položaja pripadnika romske manjine, od donošenja prvog nacionalnog plana za Rome i prve nacionalne strategije 2012., a sad je u pripremi novi nacionalni plan za razdoblje od 2021. do 2027.

- Mnogo je toga učinjeno, posebice kada je riječ o statusnim, stambenim, obrazovnim pitanjima, ali pred nama je još dug put da bismo ispravili nepravdu prema pripadnicima romske nacionalne manjine koji žive na ovim prostorima više od 700 godina, rekao je Tahiri.

Sudionike svečanosti pozdravili su zagrebački gradonačelnik Milan Bandić i državni tajnik Ministarstva kulture i medija Ivica Poljičak koji je upozorio na ulogu romskog jezika koju kao dio UNESCO-va nasljeđa ima u očuvaju i promicanju svjetske civilizacije i kulture.

Najavio je da će Ministarstvo nastaviti podupirati projekte koji doprinose očuvanju romske kulture i umjetničkog stvaralaštva te poželio uspjeh aktivnostima u njegovanju tog jezika koji sa svojim sustavom čini 60-ak dijalekata, nerijetko potpuno različitih, što je izvor znanstvenih i sociolingvističkih istraživanja.

U sklopu svečanosti u prostorijama "Kali Sare" dodijeljene su nagrade za životno djelo "Šaip Jusuf" Hristu Kyuchukovu iz Bugarske i postumno nagrada za životno djelo "Ferenc Sztojka" Trajku Petrovskom iz Makedonije.
Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL

Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!