U Zagrebu održan 3. Pride Ride

25.06.2022.

22:17

Autor: HRT/Hina

Pride Ride u Zagrebu

Pride Ride u Zagrebu

Foto: Marko Lukunic / PIXSELL

Neformalna građanska inicijativa Ponosni Zagreb organizirala je u subotu treći Pride Ride, prosvjednu vožnju biciklima centrom Zagreba, na kojoj je zatražila ravnopravan položaj LGBTI osoba ali i upozorila na štetnost odluke američkog Vrhovnog suda o pobačaju.

Organizatori prosvjedne povorke pozvali su vlasti da LGBT osobe uključe u izmjene Obiteljskog zakona, traže i bolju dostupnost osnovne zdravstvene skrbi za transrodne osobe te da policija sustavno prepozna ozbiljnost zločina iz mržnje.

Tražimo da se u Program za mlade izrijekom uvedu LGBT osobe, da nas se uključi u provedbu tog programa te da se naš identitet očituje u kulturnim politikama Grada Zagreba, poručila je novoj gradskoj vlasti suorganizatorica Azra Ayyash u Parku dr. Franje Tuđmana uoči jednosatne vožnje.

Pride Ride počeo se održavati u Zagrebu tijekom epidemioloških mjera umjesto tradicionalne Povorke ponosa, a iako su mjere ukinute, organizatori su odlučili održati prosvjednu vožnju zbog, kako su istaknuli, bujanja populizma i nacionalizama na globalnoj razini.

Osvrnuli su se i na događanja u SAD-u, gdje su milijuni žena izgubili zakonsko pravo na pobačaj, kao i na noćašnji napad na noćni klub u Oslu, popularan među LGBTQ zajednicom.

- Odluka američkog Vrhovnog suda pokazala je koliko jednostavno i brzo mogu nestati prava za koja smo se desetljećima borili. Takvo što kod nas se ne smije dogoditi. Nećemo dopustiti konzervativnim i klerikalnim strujama da, pod krinkom zaštite obitelji, gaze žene i ljudska prava, poručila je Ayyash.

Suorganizatorica Pridea Karla Horvat-Crnogaj smatra da je riječ o posljedicama bujanja populizma.

- Zadnjih godina u svijetu, ali i u Hrvatskoj, rastu određeni populistički trendovi koji jačaju ksenofobne koncepte i nacionalizam te razgrađuju osjećaj za različitost. Društvena klima ne može se procijeniti jednoznačno, velika je razlika između Zagreba i ruralnih sredina, Hrvatska je podijeljena, ocijenila je Horvat-Crnogaj te pozvala organizacije civilnog društva da osmisle način očuvanja civilizacijskog standarda.

Posebno je istaknula potrebu promjene educiranja o LGBT temama i institucionaliziranu podršku marginaliziranim i ugroženim skupinama. Obrazovni sustav treba pomoći mladima da prepoznaju različitost kao bogatstvo društva, poručila je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!