U Zagrebu otvoren Centar za sigurnost i kvalitetu hrane

14.12.2022.

13:12

Autor: Dnevnik/IMS/HRT

Otvoren Centar ua sigurnost hrane

Otvoren Centar ua sigurnost hrane

Foto: HTV / HRT

U Zagrebu svečano je otvoren Centar za sigurnost i kvalitetu hrane. To je zajednički projekt Nastavnog zavoda za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar" i Agronomskog fakulteta u Zagrebu. Bit će važan ne samo u Hrvatskoj, nego i u regiji, jer ćemo dobiti mogućnost nedvojbenog utvrđivanja izvornosti hrane - u prvom redu meda i maslinova ulja, proizvoda koji se najčešće krivotvore.

Ukupna vrijednost projekta je 64 milijuna kuna, od čega je 52 milijuna kuna dodijeljeno u okviru Europskog fonda za regionalni razvoj. 

- Kako je tržište hrane izrazito veliko, ne želimo biti prevareni pa kada kupimo maslinovo ulje da ima nekog drugog ulja unutra, kada kupimo med da ima dodatke šećera. To je sve ono što će ovaj centar između ostalog raditi. Ima gospodarstvenu vrijednost i vrijednost u zaštiti zdravlja i zaštiti potrošača, naglasio je Branko Kolarić, ravnatelj Nastavnog zavoda za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar".


- Za nas u Ministarstvu poljoprivrede ovo je vrlo važna infrastruktura koje može unaprijediti naš rad na sigurnosti hrane, zdravlju i dobrobiti u promociji koncepta jednog zdravlja, zdravlja biljaka, životinja i ljudi, deklariranju oznaka izvornosti, oznaka zemljopisnog porijekla, rekla je Marija Vučković, ministrica poljoprivrede.

- Prehrambeni suverenitet, mislim da se to najbolje vidjelo u pandemiji. Što znači kada nemamo svoju proizvodnju, što znači kada moramo uvoziti s drugih kontinenata hranu, što znači kad se poremete ti lanci, što znači isto to za kvalitetu hrane. Mi u Zagrebu jako idemo prema zelenoj javnoj nabavi, rekao je Tomislav Tomašević, zagrebački gradonačelnik.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!