Tomašević: Do sada 5200 prijava za štetu, rok do 7. kolovoza

01.08.2023.

Zadnja izmjena 18:02

Autor: Dnevnik/HRT

Zbog mnogobrojnih zahtjeva i velikog pritiska na zagrebačku gradsku vlast, produljen je rok za prijavu štete od nevremena - i to do ponedjeljka 7. kolovoza. Dva tjedna nakon oluje polomljena stabla po parkovima i dalje prijete. Budući da uklanjanje ne ide brzo - grad planira angažirati kooperante koji će pomoći Zrinjevcu u sanaciji štete.

- Do sada je obrađeno oko 2600 prijava. Na temelju procjene štete ići će se u proceduru rebalansa gradskog proračuna te prijedlogu prema Vladi vezano za pomoć iz državnog proračuna, rekao je zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević. 

Na današnjoj konferenciji je istaknuto kako je u roku od pola sata ispravljena greška u aplikaciji za prijavu štete koja je u kratkom periodu osobama koje su podnijele prijavu, omogućila uvid u podatke drugih prijavitelja, a koja je nastala jer je aplikacija razvijena u vrlo kratkom roku kako bi što prije bila dostupna građanima.

Potpuno je uništeno 2700 stabala. Građani se osjećaju sigurno, ali su na oprezu.

- Kapacitete imamo koje imamo. Radi se u skladu s tim. Naravno da nismo možda mi kao vijećnici u potpunosti zadovoljni s time koliko se treba toga odraditi, ali zaista se trudimo da dobijemo maksimum od gradskih firmi - od Zagrebačkih cesta i od Zrinjevca, rekao je Tonko Bogovac, predsjednik Vijeća Gradske četvrti Novi Zagreb - istok.

Budući da su komunalne tvrtke opterećene redovitim poslom, a Zrinjevac posljedice te izvanredne situacije ne uspijeva brzo sanirati, Grad će, najavljuje gradonačelnik, angažirati kooperante.

- Trenutno je oko 350 radnika raspoređeno na sanaciji šteta od nevremena od Zrinjevca međutim to nije dovoljno, nije ni blizu dovoljno i zato ćemo angažirati kooperante od Zrinjevca kao bi vjerujem do rujna sanirali vidljive štete, dodao je Tomašević.

Prijave štete stižu svaki dan. Primljeno ih je oko 5200 i obrađeno oko 2600. Rok za prijavu službeno je produljen. Rebalansom gradskog proračuna za pomoć će se izdvojiti 3 puta više novca nego nakon potresa. Planira se povući i pomoć iz državnog proračuna.

Govoreći o sastanku s ministricom turizma i sporta Nikolinom Brnjac i gradonačelnikom Splita Ivicom Puljkom na temu gradskih stadiona, Tomašević je rekao kako su najviše razgovarali o modelu.

- Trebat će im neko vrijeme da vide na koji način mogu ukomponirati doprinos grada vezano za zemljište, doprinos države vezano za sredstva iz proračuna te privatni kapital koji bi uložio u izgradnju novog maksimirskog stadiona, a koji bi imao i određene prateće sadržaje koji bi bili komercijalno isplativi, poput trgovačkih i poslovnih objekata, garaže i potencijalnog hotela, rekao je. 

Troškovi izgradnje sada se procjenjuju na oko 70 i 100 milijuna eura.

- Gotovo smo u potpunosti završili program za arhitektonsko-urbanistički natječaj, radimo i dalje s Vladom na raščišćavanju imovinsko-pravnih odnosa za zemljište na Maksimiru, tu smo u završnoj fazi u razgovorima sa Zagrebačkom nadbiskupijom, a radit ćemo i reviziju studije izvodljivosti koja će pokazati financijsku održivost te cijele konstrukcije, rekao je Tomašević.

Tom prilikom gradonačelnik Tomislav Tomašević komentirao je činjenicu da sanacija štete od nevremena nije ni izbliza gotova, rekavši kako će za uklanjanje stabala Zrinjevac angažirati kooperante, te da će se rok za prijavu štete produljiti do 7. kolovoza.

- Kako bi mogli zaposlenici grada izaći na teren i obraditi to, do sada je obrađeno 2600 prijava, kako bi mogli imati grubu procjenu štete na temelju koje možemo ići u proceduru rebalansa gradskog proračuna, ići prema zahtjevu prema Vladi vezano za pomoć iz državnog proračuna, rekao je zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!