U Zagrebu počela podjela spremnika za biootpad

18.02.2019.

09:55

Autor: HRT

default error photo
Nakon što je uvedena javna usluga odvojenog skupljanja otpadnog papira, od sada će građani Zagreba odvajati, zasebno u svakom kućanstvu, još jednu vrstu biorazgradivog komunalnog otpada - biootpad.
Nakon što je uvedena javna usluga odvojenog skupljanja otpadnog papira, od sada će građani Zagreba odvajati, zasebno u svakom kućanstvu, još jednu vrstu biorazgradivog komunalnog otpada - biootpad.

Prvih 739 kanti završilo je pred novim kućama, u Šestinama na obroncima Medvednice. Premda će u dvorištima dobiti još jednu kantu, stanovnici su zadovoljni.

U biootpad pripadaju ostaci od pripreme hrane, točnije voća i povrća, kruh, ljuske od jaja, vrećice čaja, talog kave te vrtni i zeleni otpad, ali ne i mliječni proizvodi te ostaci životinjskoga porijekla.

Biootpad zauzima oko trećinu mjesta u spremnicima za mješoviti komunalni otpad pa bi njegovo odvajanje smanjilo pretrpanost kontejnera. Odvozit će se jednom tjedno. Tako će svima koji su danas dobili spremnike već u sljedeći ponedjeljak biti ispražnjeni.

Uskoro bi se kanta za biootpad trebala naći pred svakim kućnim pragom, a sama podjela potrajat će nekoliko mjeseci.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!