Rotim: Tko odbije cijepljenje zbog vrste cjepiva, ide na kraj reda

06.04.2021.

08:08

Autor: T.V./HRT

Prve doze cjepiva danas će na Velesajmu primiti 300 građana

Prve doze cjepiva danas će na Velesajmu primiti 300 građana

Foto: HTV / HRT

U Zagrebu je počelo masovnije cijepljenje. Danas će se cijepiti u manjem opsegu i prve doze cjepiva na Velesajmu će primiti 300 građana koji su se prijavili putem portala cijepise.zdravlje.hr.  Sutra će AstraZenecino cjepivo primiti još 1500 građana. Radit će se u dvije smjene, od 8 do 20 sati, a na cijepljenje će se dolaziti u točno dogovoreno vrijeme.

Pomoćnica ravnatelja Nastavnog zavoda za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar" Cecilija Rotim u podnevnom je Dnevniku rekla da je do sada cijepljeno oko 100 Zagrepčana iz druge faze cijepljenja, odnosno starijih od 65 godina i kroničnih bolesnika.

- Nama je plan danas cijepiti 300 građana s područja grada Zagreba koji su se prijavili putem platforme i koji su dobili poziv da danas dođu na Velesajam te su potvrdili svoj dolazak, rekla je dodavši kako sutra očekuju bolji odaziv.

- Sutra planiramo cijepiti 1500 Zagrepčana. Ali danas u Zagrebu pada snijeg a mi cijepimo s AstraZenecom pa i tome pripisujemo ovaj slabi odaziv, objasnila je Rotim.

Naglasila je da sve osobe koje su dobile poziva a nisu se odazvale zbog toga što se cijepi AstraZenecinim cjepivom tretirat će se kao da su odbile cijepljenje i na red će doći tek kada se cijepe svi ostali koji su se prijavili za cijepljenje.

Objasnila je i proceduru samog cijepljenja.

- Naši redari provjeravaju je li osoba na popisu, je li došla u točno zakazano vrijeme, zatim joj se mjeri temperatura, dezinficiraju ruke. Zatim osoba dolazi na naš šalter gdje se ponovno registrira, odlazi kod našeg liječnika koji im uzima anamnezi i ako nema nikakvih kontraindikacija osoba pristupa cijepljenju kod medicinske sestre. Nakon toga od administratora dobiva potvrdu da je cijepljena te još mora pričekati 15 do 30 minuta da vidimo je li sve u redu, kaže Rotim. 

Ravnatelj Nastavnog zavoda za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar" Zvonimir Šostar u emisiji Dobro jutro, Hrvatska komentirao je početak masovnog cijepljenja u Zagrebu.

- Liječnici će raditi na trijaži, samo oni koji su zdravi će produžiti na cijepljenje. Svaki dan će u smjeni raditi po dvadesetak liječnika i mnogo medicinskih sestara te administratori. Bit će 15 cijepnih mjesta. Na svaku sitnicu smo mislili, nadam se da će naši sugrađani biti više nego zadovoljni, rekao je Šostar.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!