U Zagrebu povećana koncentracija prizemnog ozona

17:43 / 08.07.2021.

Autor: V.K./HRT/Hina

U Zagrebu povećana koncentracija prizemnog ozona

U Zagrebu povećana koncentracija prizemnog ozona

Foto: Marin Tironi / PIXSELL

U Zagrebu je u četvrtak zabilježena povećana koncentracija prizemnog ozona u zraku, izvijestio je Gradski ured za gospodarstvo, energetiku i zaštitu okoliša koji upozorava osjetljive skupine da bi mogle imati problema s glavoboljom i disanjem.


Na mjernoj postaji Ksaverska cesta ovlašteni ispitni laboratorij Instituta za medicinska istraživanja i medicinu rada (IMI) utvrdio je prekoračenje praga obavješćivanja za prizemni ozon. Prekoračenje praga obavješćivanja od 180 g/m3 zabilježeno je tijekom tri uzastopna sata mjerenja, u razdoblju od 10 do 13 sati, priopćio je Gradski ured za gospodarstvo, energetiku i zaštitu okoliša.

S obzirom na trenutne temperature i intenzitet sunčeva zračenja, moguć je nastavak visokih koncentracija i prekoračenja u poslijepodnevnim satima te pri sličnim vremenskim uvjetima i u idućim danima.

Pri takvom prekoračenju, osjetljive skupine građana, poput male djece, trudnica, starijih, kroničnih respiratornih i plućnih bolesnika te osobe trenutno slabog zdravlja, mogle bi osjećati simptome poput iznenadne glavobolje, iritacije očne sluznice, grla, nosa i dišnih puteva.

Radi opreza, preporuka je da mala djeca, trudnice, stariji ljudi, kronični bolesnici, osobe slabog zdravlja i osjetljive osobe u vrijeme prekoračenja ne izlaze na otvoreno, da se ne otvaraju prozori i ne koristi mehaničku ventilaciju kojom se prostorije ubacuje zrak.

Za kuhanje treba koristiti, gdje god je to moguće, električna kuhala i pećnice umjesto plinskih štednjaka i štednjaka na kruto gorivo. Preporučeno je ne pušiti u prostorijama, te odgoditi čišćenje sredstvima koje sadrže korozivne kemikalije i otapala, pripravke pri kojima se koriste ljepila, boje i lakovi.

Treba odgoditi uporabu insekticida i sve ostale radnje i aktivnosti koje nisu neophodne, a pri kojima se onečišćuje zrak. Preporuka je i koristiti javni gradski prijevoz umjesto osobnih motornih vozila te ni na koji način ne pridonositi onečišćenju zraka u vrijeme zabilježenih prekoračenja kako bi se izbjeglo dodatno ugrožavanje osjetljivih skupina stanovništva.

Nastankom povoljnijih meteoroloških uvjeta očekuje se smanjenje koncentracija prizemnog ozona i prestanak prekoračenja praga obavješćivanja o čemu će građani biti obaviješteni priopćenjem na službenoj stranici Grada Zagreba.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!