07:40 / 07.01.2018.

Autor: HRT

U Zagrebu služena pravoslavna božićna liturgija

Foto: Marko Lukunic/PIXSELL

Foto: Marko Lukunic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

U sjedištu Mitropolije zagrebačko-ljubljanske u Sabornom hramu Preobraženja Gospodnjeg božićnu liturgiju predvodio je mitropolit Porfirije.
Pravoslavni vjernici slave blagdan Kristova rođenja - Božić. U pravoslavnoj crkvenoslavenskoj tradiciji Božić se naziva Roždestvo Hristovo. U svih pet eparhija Srpske pravoslavne crkve u Hrvatskoj služene su svečane arhijerejske liturgije.

U sjedištu Mitropolije zagrebačko-ljubljanske u Sabornom hramu Preobraženja Gospodnjeg božićnu liturgiju predvodio je mitropolit Porfirije. Pročitao je poslanicu patrijarha Srpske pravoslavne crkve (SPC) Irineja koji je pozvao  vjernike da budu jedno sa srpskim narodom na Kosovu te im poručio kako ne smiju zaboraviti da je Kosovo srpsko. Posebice pozivamo sve vjerne da srcem i dušom budu jedno s pravoslavnim srpskim narodom koji vjerno čuva i brani svaku stopu svete zemlje Kosova, koja nam je kao vječni zalog darovana od Gospodina, poručio je Irinej.

Irinej je pozvao Srbe da rađaju više djece. Zagrebačko-ljubljanski mitroplit Porfirije pozvao je pravoslavne vjernike da se ne plaše ići putem ljubavi i mira te da budu otvoreni za sve ljude jer, naglasio je, Bog je uvijek s njima. Bog nije vlasnik ni jednoga naroda, nije Bog ni Hrvat, ni Srbin, ni Mađar, ni Englez, ni Amerikanac, niti Bog pripada samo nekom narodu s istoka, rekao je Porfirije, dodavši kako je Bog onaj koji jest te da je on otac svih ljudi.Srpsko narodno vijeće jučer je održalo tradicionalno božićno primanje, na kojem su bili premijer Andrej Plenković, ministri Davor Božinović, Marija Pejčinović Burić i Nina Obuljen Koržinek, saborski zastupnici i mnogi predstavnici vjerskog, društvenog i političkog života. Uručene su godišnje nagrade za doprinos razvoju srpskih institucija, humanizam i antifašizam te Nagrada "Svetozar Pribićević" za unapređenje hrvatsko-srpskih odnosa.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!