Dr. Kaić: Očekujemo dobar odaziv građana na cijepljenje bez najave

27.06.2021.

09:52

Autor: T.V./HRT

dr. Bernard Kaić, epidemiolog, HZJZ

dr. Bernard Kaić, epidemiolog, HZJZ

Foto: HTV / HRT

U Školi narodnog zdravlja "Andrija Štampar" u Zagrebu od ponedjeljka, 28. lipnja, do srijede, 30. lipnja 2021., moći će se građani bez posebne najave cijepiti protiv COVID-a, priopćio je HZJZ.

- Građanima će na raspolaganju biti Pfizerovo cjepivo, i to isključivo prva doza. Cijepljenje u organizaciji Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu odvijat će se od ponedjeljka do srijede od 9 do 15 sati. Građani sa sobom trebaju ponijeti samo zdravstvenu iskaznicu, javila je u Dnevniku u podne novinarka HTV-a Dajana Šošić.

Bernard Kaić, voditelj Epidemiološke službe HZJZ-a, kaže da očekuju dobar odaziv jer ima još dovoljno građana koji se trebaju cijepiti.

- Mislim da ne moram ponavljati razloge zašto se cijepiti. Očekujemo da će se dnevno cijepiti 800 do tisuću građana, poručio je. 

- S obzirom na to da su dolasci građana podijeljeni po dobnim skupinama, ne očekujem veliku gužvu. No ako kolege koji provode cijepljenje procijene da je došao tako velik broj ljudi da ih neće taj dan sve stići cijepiti, podijelit će im kupone i zamoliti ih da dođu malo kasnije ili da dođu sutra, objasnio je.

Građani Zagreba, ali i iz drugih dijelova Hrvatske moći će se sljedećeg tjedna cijepiti protiv COVID-a bez posebnog poziva ili najave.

Uz tri lokacije u Zagrebu, na kojima će cijepljenje provoditi Nastavni zavod za javno zdravstvo “Dr. Andrija Štampar”, građani će moći primiti prvu dozu cjepiva od ponedjeljka i u Školi narodnog zdravlja “Andrija Štampar” u Rockefellerovoj ulici 4. Cijepljenje organiziraju Hrvatski zavod za javno zdravstvo i Medicinski fakultet Sveučilišta u Zagrebu od 9 do 15 sati.

Najprije će se, od 9 do 11 sati, cijepiti osobe u dobi od 65 i više godina te osobe s kroničnim bolestima, a od 11 do 13 osobe u dobi od 40 i više godina te od 13 do 15 sati mlađi od 40 godina. Isti je raspored i u  utorak, 29. lipnja 2021., dok je u srijedu predviđeno cijepljenje prije i poslije podneva.

Za cijepljenje se nije potrebno posebno najaviti, ali je broj osoba koje se mogu cijepiti u jednom terminu ograničen na 800 do najviše tisuću. Organizator cijepljenja podijelit će građanima kupone za cijepljenje toga dana prema vremenu dolaska, ovisno o interesu.

- Želja nam je otvoriti građanima što više mogućnosti da se cijepe protiv COVID-a kako bismo se sa što većom stopom cijepljenosti zaštitili od zaraze, ali i spriječili njeno daljnje širenje, kaže doc. dr. sc. Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo. 

- Potrebno je ponijeti osobnu i zdravstvenu iskaznicu jer se cijepe samo osobe koje ima osiguranje HZZO-a. Također molimo građane da nose masku te da se lagano odjenu, ponesu vodu i prikladnu zaštitu od sunca. Svoj dolazak neka prilagode navedenom rasporedu kako bi što kraće čekali na red za cijepljenje. Vjerujem da ćemo u planiranim terminima uspjeti cijepiti sve one građane koji to žele pa ih molimo za suradnju i strpljenje, poručio je.

Cijepljenje isključivo prvom dozom bit će Pfizerovim cjepivom.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!