21:13 / 24.04.2020.

Autor: M.Š./Hina

U Zagrebu već treći put lupali loncima protiv Bandića

Foto: Tanja Kanceljak/HRT

Foto: Tanja Kanceljak/HRT

Foto: - / HRT

Stanovnici Zagreba u različitim dijelovima grada u petak su u 19 sati s prozora i balkona "lupali loncima".
Stanovnici Zagreba u različitim dijelovima grada u petak su u 19 sati s prozora i balkona "lupali loncima" i tako već treći put prosvjedovali protiv gradonačelnika Milana Bandića. Poručili su mu "Bandiću, vrati pare" i "Dosta je!". 

Iva Marčetić iz udruge Pravo na grad rekla je za Hinu nakon prosvjeda da je i večeras s balkona i prozora cijelog grada odzvanjala jasna poruka Bandiću, ista ona koju mu je poslalo dvadeset tisuća ljudi s Trga bana Jelačića kada su mu poručili "da je svima nama koji u ovom gradu živimo - dosta".

- Pandemija i zemljotres samo su još više razgolitili gradonačelnika koji ne zna upravljati imovinom koju imamo, poput stanova u koje su se mogli smjestiti oni čiji su stanovi i kuće stradali u potresu, ali itekako zna i dalje dijeliti usluge i čitave zgrade poput Kina Europe svojim bliskim suradnicima na temelju internog natječaja u poslušnosti, rekla je Marčetić.

Istaknula je da žele stvarati pravedniji i solidarniji grad te "odbaciti stranku koja u imenu podvaljuje solidarnost i rad, a u stvarnosti manijakalne performanse gradonačelnika i njegovih bliskih suradnika poput Pavla Kalinića".

Bernard Ivčić iz Zelene akcije rekao je da su se Zagrepčani i ovog petka glasno usprotivili Bandiću i njegovoj politici.

Ivčić: Bandićev imidž srušio se kao loša fasada

- Imidž koji je pomno njegovao kako je on taj koji rješava probleme, u ovom potresu srušio se kao loše napravljena fasada, ocijenio je Ivčić.

Napomenuo je da i oni koji su podržavali Bandića sve više uviđaju "kako vodi Zagreb u propast".

- Čak i u ovakvoj situaciji poslove s gradom dobivaju članovi njegove stranke, dok tisuće građana i dalje žive u nesigurnim kućama i stanovima, ili su se iz njih već morali iseliti, istaknuo je Ivčić te poručio "Dosta je - Zagreb ne odustaje!".

Tomislav Vukoja uime inicijative "Zagreb te zove" rekao je da mnogi čekaju da se ukinu mjere zabrane okupljanja kako bi prosvjedom na gradskim ulicama pokazali koliko ih je koji su protiv čovjeka koji je problem Zagreba posljednjih 20 godina.

Iz inicijative Zagreb te zove, udruge Zelena akcija i Pravo na grad pozvali su Zagrepčane na balkonski prosvjed zbog Bandićeva "rasipanja gradskog novca na mutne i nepotrebne, često i preplaćene poslove".

Time je, kako su naveli, Bandić doveo Zagreb u nikad lošije financijsko stanje, upravo u najtežoj kriznoj situaciji s kojom se današnja generacija susrela. 

Udruge su u pozivu na prosvjed navele da je svaki dan Bandićeve vladavine "dodatan financijski i društveni trošak za sve stanovnike glavnog grada te da je u Zagrebu nužno novo vodstvo koje će prihvaćati stajalište javnosti i stručnjaka te raditi na zadovoljenju njihovih stvarnih potreba".

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!