16:40 / 09.07.2021.

Autor: HRT/Hina/J.L.

U Zagrebu više nema prekoračenja dozvoljenog praga za prizemni ozon

Onečišćenje zraka u Zagrebu, ožujak 2020.

Onečišćenje zraka u Zagrebu, ožujak 2020.

Foto: Borna Filic / PIXSELL

Trenutne koncentracije prizemnog ozona u zagrebačkom zraku odgovaraju dozvoljenim vrijednostima čime u petak prestaju važiti posebne mjere zaštite zdravlja ljudi i okoliša koje se primjenjuju kod prekoračenja pragova.

Izvijestili su to iz Gradskog ureda za gospodarstvo, energetiku i zaštitu okoliša i dodali da više nema prekoračenja praga obavješćivanja za prizemni ozon (O3) koje je bilo utvrđeno jučer, 8. srpnja, na mjernoj postaji Ksaverska cesta, od 10 do 13 sati.

S obzirom na to da je velika mogućnost pojave takvih prekoračenja tijekom ljeta, osobito pri visokim temperaturama, sparini i slaboj izmjeni zračnih masa, iz Gradskog ureda za zaštitu okoliša zamolili su građane da, neovisno o prestanku važenja posebnih mjera zaštite, svojim ponašanjem i aktivnostima ne doprinose onečišćivanju zraka te smanje vrijeme boravka na otvorenom kako bi se izbjeglo dodatno ugrožavanje osjetljivih skupina stanovništva.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!