U Zagrebu zapaljeni trnjanski kresovi, prosvjedovao Peternel

06.05.2023.

22:03

Autor: HRT/D.M./Hina

 Zagreb: Na Savskom nasipu održani Trnjanski kresovi

Zagreb: Na Savskom nasipu održani Trnjanski kresovi

Foto: Slavan Branislav Babić / PIXSELL

Ispred mnoštva okupljenih građana na savskom nasipu pored Mosta slobode, zapaljeni su u subotu predvečer trnjanski kresovi u znak sjećanja na antifašističku borbu i oslobođenje Zagreba.

Trnjanski kresovi održavaju se u znak sjećanja na 8. svibnja 1945., kada su partizani ušli u Zagreb i oslobodili ga od fašizma. Manifestaciju je organizirala Mreža antifašistkinja Zagreb (MAZ) i Savez antifašističkih boraca i antifašista RH, a na savskom je nasipu okupila više stotina građana.

Tijekom programa koji je započeo jutros okupilo se oko 10 tisuća ljudi, istaknula je Petra Kurtović iz MAZ-a, a okupljenima je s pozornice, na kojoj su se izmjenjivali zborovi s partizanskim pjesmama, poručila da "neće dati zaboravu antifašističku borbu" te poželjela 'smrt fašizmu'.

Ne damo zaboravu antifašizam i antifašističke ideje usprkos i baš zato što ih se sustavno pokušava izbrisati iz udžbenika povijesti(...). Ne damo ih zaboravu, iako su HDZ i njima slični od 90-ih u Hrvatskoj sustavno rušili i uništavali tisuće spomenika antifašističkoj borbi, poručili su organizatori.

Tomašević: Maknuti imena ulica povezanih s ustaškim režimom


Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević, koji je na savskom nasipu bio sa svojim zamjenicima, istaknuo je da su kresovi uspješno obnovljeni kao manifestacija koja se u Zagrebu počela organizirati nakon pauze od 25 godina. Napomenuo je i da se drugu godinu za redom kresovi održavaju pod pokroviteljstvom Grada Zagreba.

- Mi znamo da je 8. svibnja 1945. Zagreb oslobođen. Oslobodili su ga partizani, i zato na ovom mjestu pored Mosta slobode održava se taj plamen antifašističke povijesti Zagreba koju neki pametnjakovići danas pokušavaju osporiti, istaknuo je Tomašević. Dodao je da se 'i dan danas, moramo boriti za antifašističke vrijednosti - prava žena, manjina i sl.'


Najavio je i daljnje napore gradske vlasti da se maknu imena ulica nazvanih prema onima povezanima s ustaškim režimom. Nekoliko ih je na Pešćenici, na Črnomercu, odluka će uskoro biti na Gradskoj skupštini, istaknuo je Tomašević.


Peternel (DP): Danas se revidira povijest


Okupljanje je, nešto prije 19 sati, nakratko prekinula konferencija za medije predsjednika zagrebačkog Domovinskog pokreta Igora Peternela te prosvjed desetak okupljenih koji su razvili hrvatsku zastavu.


- Vidite ovi demokratski partizani danas nam ne dopuštaju da u demokratskoj Hrvatskoj izrazimo drugačiji stav, rekao je Peternel, dok su za vrijeme njegove izjave bubnjari MAZ-a i okupljeni pokušali nadglasati njegove riječi.


Peternel je osudio okupljanje istaknuvši da je nakon Drugog svjetskog rata u Jugoslaviji uveden komunistički teror, a da se danas revidira povijest i zaboravlja na mnoge žrtve komunističkih zločina. Poručio je: "Pozivamo vlast da se okani maltretiranja HOS-ovaca, i da se posveti društvenom problemu relativizacije komunističkog terora".


Za vrijeme izjave, neki od okupljenih građana dobacivali su mu 'ustaša' i pokazivali srednji prst, a Peternel je uz još desetak prosvjednika, napustio savski nasip uz pratnju policije.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!