19:37 / 24.10.2019.

Autor: Matea Ribarević/S.M./HRT

U zaštitu socijalnih radnika i detektorima metala

-

-

Foto: - / -

Nakon što je u srpnju Hrvatsku zgrozilo ubojstvo dvoje djelatnika Centra za socijalnu skrb u Đakovu, najavljene su brojne promjene u zaštiti djelatnika centara.
Nakon što je u srpnju Hrvatsku zgrozilo ubojstvo dvoje djelatnika Centra za socijalnu skrb u Đakovu, najavljene su brojne promjene u zaštiti djelatnika centara. Neke od njih, poput uvođenja detektora metala, počele su se primjenjivati.

Detektori metala postali su obvezni u svim centrima za socijalnu skrb jer se opasni predmeti često nađu u torbama. Prije mjesec dana jedan korisnik pokušao je unijeti noć u jednu zagrebačku podružnicu.

Svaki zaštitar ima pravo detaljno pregledati osobne stvari korisnika, a s pomoću detektora metala potražiti i moguće skrivene predmete. Smije oduzeti sve što smatra opasnim i zadržati to za vrijeme dok boravite u prostorijama centra.

Posao socijalnih radnika na terenu je izložen riziku, napadima te smatraju da bi im ipak bilo lakše kada bi imali status službene osobe. Tada bi, u slučaju da ih netko napadne to bilo okvalificirano kao teže kazneno djelo. No s druge strane, status službene osobe socijalnom radniku donio bi i obvezu jer bi tada mogao kazneno odgovarati.

Status službene osobe socijalni radnici trebali bi dobiti do kraja godine, a onda će sve eventualne tužbe umjesto njih pokretati Državno odvjetništvo.
-

-

Foto: - / -

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!