Stanovnicima Žažine voda je prodrla u kuće već četvrti put u mjesec dana

21.01.2023.

Zadnja izmjena 23:18

Autor: Lucija Judnić/Dnevnik/IMS/HRT/Hina

Poplave

Poplave

Foto: HRT / HTV

Vremenske neprilike proteklih su dana ponovno uzrokovale probleme s vodostajima i na području Banovine, ali stanje se ipak smiruje. Vodostaj Kupe kod mjerne postaje Farkašić u padu je. Teško je na području Starog Broda, Male Gorice i Letovanića gdje su neke ceste poplavljene, a kuće odsječene. Pojedinim stanovnicima Žažine u samo mjesec dana voda je četvrti put prodrla u kuće.

Vodostaji rijeka na području Sisačko-moslavačke županije nakon naglog porasta trenutačno su u opadanju ili stagnaciji, priopćilo je Ravnateljstvo civilne zaštite.

Una u Hrvatskoj Kostajnici je u opadanju te su Hrvatske vode donijele rješenje o prekidu izvanrednih mjera obrane od poplava.

Stanovništvu koje je ostalo prometno odsječeno, hranu, vodu i lijekove dostavljaju interventni timovi Hrvatskog Crvenog križa te pripadnici HGSS-a, koji u slučaju potrebe i prevoze stanovništvo čamcima.

Na terenu su djelatnici Službe civilne zaštite Sisak. Sve službe su u stanju pripravnosti i interveniraju u slučaju potrebe.

Zbog pada vodostaja, Hrvatske vode donijele su danas rješenja o prekidu izvanrednih mjera obrane od poplava i za Črnec Ustava Črnec te Ilova Veliko Vukovje.

Općina Lekenik: Potrebno je očistiti korito rijeke

Stanovnik Žažina, Davor Matasić, kaže da je ondje postalo nepodnošljivo od 2012. godine i ne zna do kada će to tako biti. Iz općine pak napominju da je potrebno očistiti korito i da se to radilo do 2010., dok se nije izmijenio Zakon. Slažu se da treba zaštititi prirodu, ali i izgraditi nasip na lijevoj obali rijeke Kupe te odrediti metode čišćenja korita.

- Taj se pijesak može iskoristiti u građevinske svrhe. Evo kreće obnova užurbano, a većina kuća na području Pokuplja su i napravljene s tim materijalom iz rijeke Kupe. To se nekada radilo međutim danas je to zabranjeno, rekao je Ivica Perović, načelnik Lekenika.

Stanovnici Pokuplja umorni su od obećanja. Kažu da to slušaju svaki put kad se rijeka izlije.  

Novinarka HTV-a Lucija Judnić razgovarala je prijepodne sa Stjepanom Kušanom, predsjednikom Dobrovoljnog vatrogasnog društva Letovanić.

- U Žažini, Letovaniću i Starom Brodu i dalje su problemi. Ljudi koji ondje žive dobili su hranu i vodu, obilazi ih se i vodi se briga o njima, nisu prepušteni sami sebi, rekao je Kušan.

Ono najteže je prošlo, dodao je i objasnio kako je noćas vodostaj bio na najvišoj razini, no Kupa je počela opadati i očekuje se da će biti bolje.

- Trenutačni vodostaj je 926 cm, jutros je bio 928, rekao je.

Zahvaljujući nasipu, mještani nisu ugroženi.

- U vikend-naselju ima nešto ljudi, njih snabdijevamo hranom i pitkom vodom i nitko nije životno ugrožen, rekao je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!