U Zračnoj luci Dubrovnik vježba sigurnosti

18.03.2022.

17:22

Autor: Vicko Dragojević/Regionalni dnevnik/IMS/HRT

Zračna luka Dubrovnik - sigurnosna vježba

Zračna luka Dubrovnik - sigurnosna vježba

Foto: Regionalni dnevnik / HTV

Konavlima je jutros odjeknula sirena opće opasnosti, nakon čega su brojna vozila vatrogasaca, policije i hitne pomoći požurila prema Zračnoj luci. Na svu sreću, bila je riječ o vježbi sigurnosti, koja se prema pravilima održava svake dvije godine.


Na mjesto pada zrakoplova najprije dolaze vatrogasci. Nakon što su ugasili požar, počelo se s izvlačenjem ozlijeđenih putnika - na svu sreću, samo radi vježbe.

- Simulacija je bila ta da je bila prvo otmica zrakoplova, a nakon 15-ak minuta došlo je do nesreće zrakoplova. Sve službe koje su potrebne i koje su prema našem Emergency planu - došle su u Zračnu luku, počevši od vatrogasaca iz Dubrovnika, zatim županijske postrojbe, općinske postrojbe i DVD-i, kazao je Frano Luetić, v.d. ravnatelja Zračne luke Dubrovnik.

Vježba je otkrila kolika je spremnost svih žurnih službi i koliko im treba da po uskoj i prometom zagušenoj cesti stignu do zračne luke.

- Ova vježba iskoristila je taj dio - da vidimo kako sustav uzbunjivanja funkcionira. Čuli ste sirenu za početak opasnosti i za završetak opasnosti. Upozorili smo stanovništvo nekoliko dana ranije, da se ne uznemire kada čuju sirenu, izjavila je Ana Miličić, pročelnica PUZS-a Dubrovnik. 

Inače, ovakve sigurnosne vježbe se, prema pravilu, u zračnoj luci moraju održati svake dvije godine.

- Scenarij se bira, znači, ima ih nekoliko: otmica, eksplozivna naprava, požar, izvanredno slijetanje radi kvara zrakoplova. Na temelju toga se onda i odabere, rekao je Luetić. 

Svi su pokazali spremnost. Nadajmo se da će, kada se idući put sve ovo bude ponavljalo, opet biti samo vježba.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!