16:00 / 18.11.2020.

Autor: Ivica Grudiček/Regionalni dnevnik/B.A./HRT

Ubojica tenkova iz Varaždina: "Zaustavio sam osam neprijateljskih tenkova"

-

-

Foto: - / -

Više od tisuću varaždinskih policajaca sudjelovalo je u obrani Vukovara. Među njima je bio i Damir Laljek.
Više od tisuću varaždinskih policajaca sudjelovalo je u obrani Vukovara. Među njima je bio i Damir Laljek.

➡️ Dan sjećanja na žrtvu Vukovara
➡️ Plenković i Milošević na Ovčari: "Moramo naći zajednički put"
➡️ Veran Matić: Izražavam veliko žaljenje zbog svega što se dogodilo Vukovaru
➡️ Branitelj sa Sajmišta podržava pomirbu: "Treba ostati čovjekom"

Manje od dvije tisuće slabo naoružanih, umornih i gladnih, ali hrabrih branitelja tri je mjeseca pružalo otpor neprijatelju koji je na raspolaganju imao gotovo 40 tisuća dobro opremljenih vojnika i modernu vojnu tehniku. Među braniteljima je bio i Damir Laljek, koji je sa stotinjak svojih varaždinskih kolega sudjelovao u najžešćoj Bitki za Vukovar.

- Policija iz Varaždina bila je prisutna na vukovarskom području od samog početka ratnih zbivanja pa do pada grada Vukovara, kaže nam Laljek.

Hrvatski vojnici i policajci su bili slabo naoružani, no ipak su uspijevali prkositi neprijatelju, koji je na raspolaganju imao tenkove, topove i raketne bacače. Upravo je Laljek prozvan - ubojicom tenkova.

- Ja sam s jednom manjom grupicom varaždinskih policajaca sudjelovao u obrani Sajmišta. Bio sam raspoređen zbog svoje stručnosti u ekipu koja je zaustavljala i neutralizirala neprijateljski oklop i sa svojim pomoćnicima sam uspio pogoditi i zaustaviti osam neprijateljskih tenkova, rekao je Laljek.


Laljek se prisjetio i jedne anegdote. Naime, dok su zagorski policajci međusobno razgovarali motorolama, srpske snage su ih slušale, ali ih zbog specifičnog dijalekta nisu dobro razumjele.

- Imamo par policajaca koji su baš tamo iz Lepoglave, znači, iz tvrdog Zagorja, i kad smo komunicirali preko motorola, druga nas strana nije razumjela. Poslije smo saznali da su oni smatrali da mi nešto dogovaramo nekakve akcije u šiframa, prisjeća se Laljek.

U Vukovaru je poginuo 21 policajac tadašnje PU varaždinske. Uz 15 koliko ih je stradalo na Sajmištu, njih šest je izgubilo živote u Borovu Naselju.

- Vukovar je hrvatski Alamo. Tko zna što je Alamo i dio američke povijesti, to bi se moglo povezati, jer ti vukovarski branitelji dali su svima nama priliku da se bolje organiziramo i da se oslobodimo velikosrpske agresije, kaže Vladimir Milavec, umirovljeni časnik Hrvatske vojske.

Prisutna je ovih dana tuga za izgubljenim prijateljima, ali i ponos jer su Varaždinci u Vukovaru pokazali hrabrost i - prkos.
-

-

Foto: - / -

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!