Ubojica iz Splita osuđen na 38 godina zatvora i psihijatrijsko liječenje

10.10.2022.

12:33

Autor: Ivana Šilović/Dnevnik/IMS/I.Z./HRT/Hina

Ubojici iz Lidla 38 godina zatvora i psihijatrijsko liječenje

Ubojici iz Lidla 38 godina zatvora i psihijatrijsko liječenje

Foto: Milan Sabic / PIXSELL

Željko Đekić (55) koji je krajem studenog prošle godine okrutno izboo i ubio svoju bivšu partnericu u trgovini u naselju Split 3 sljedećih će 38 godina provesti u zatvoru te na psihijatrijskom liječenju s obzirom da je utvrđeno kako je u vrijeme ubojstva bio bitno smanjeno ubrojiv.

Predsjednik sudskog vijeća Županijskog suda u Splitu sudac Dinko Mešin je u obrazloženju nepravomoćne presude među ostalim rekao da je Đekić, koji je prošao Domovinski rat i tamo vidio bol, prema žrtvi bio bešćutan te da je bio posljednji koji je to trebao napraviti.

Istaknuo je da mu je uvijek netko drugi kriv. Rekao mu je kako je tim činom svoje dijete ostavio bez majke, a sada i bez sebe.

Za vrijeme čitanja presude obitelj okrutno ubijene Vesne Perišić cijelo je vrijeme plakala.

- On cijeli život laže, manipulira...Ona je to krila od nas, uvijek mu je kriv netko drugi, rekao je Mijo Perišić, brat Vesne Perišić.

Njena tetka je kroz suze novinarima rekla da je izrečena visina kazne po ljudskoj pravdi zadovoljena, dok se obitelj nada puno većoj Božjoj kazni.

- To je po ljudskoj pravdi zadovoljeno, a mi se nadamo onoj Božjoj. Ne želimo da umre nego da baš pati jer njegov ostanak u zatvoru i to što neće moći kockati bit će mu teže od toga što je ubio našu Vesnu. Nažalost nije mislio ni na svoje dijete, svoju majku, naše obitelji, kazala je Ljubica Caktaš, Vesnina tetka.

Upitana kako je doživjela Đekićevo plakanje u sudnici odgovorila je da on cijeli život manipulira i laže svakome te da je plakao nad svojom sudbinom, a ne nad svojim djetetom ili Vesnom.

- Ona je tamo gdje povrata nema, ali dio nas je zadovoljan. Preteško je kad film vraćate, stalno je govorila: "Ja imam razloga zašto se bojim". Nije bilo pitanje hoće li se dogoditi, nego kad će se dogoditi, rekla je Jelena Projić, sestra Vesne Perišić.

Smrtonosni napad u trgovini punoj kupaca

Svoju bivšu partnericu Vesnu Perišić (44) Đekić je ubio na okrutan način 30. studenog prošle godine oko 15 sati na njenom radnom mjestu u trgovini koja je u to vrijeme bila puna kupaca.

Nakon što je ušao u trgovački centar prišao joj je s leđa i izvadio nož s oštricom duljine 18 centimetara koji mu je bio skriven ispod jakne te joj je zadao 20 ubodno-reznih rana. Pritom je, prema optužnici, bio svjestan da žrtvi, koja je nedugo nakon napada preminula u bolnici, nanosi teške bolove i patnje.

Osim okrutnog ubojstva bivše partnerice Đekić je osuđen i da je od rođenja njihovog sina 2004. Vesnu Perišić ponižavao, novčano iskorištavao i vrijeđao prijeteći joj smrću i govoreći da će ubiti nju i cijelu njenu obitelj ako ga napusti. Tako je više puta nasrtao na nju nožem s kojim je spavao, jednom joj ga je stavio pod vrat pa je žena zbog straha u ljeto 2021. odselila kod obitelji u Dugopolje.

Na suđenju je tvrdio kako se ne sjeća što se toga dana dogodilo, da nije planirao nikoga ubiti, nije želio ni gledati snimku s poprišta zločina, a u jednom momentu je čak i zaplakao.

Tvrdio je da je imao normalne odnose sa žrtvom, ali i da mu je ona uvijek kontrirala, dok je psihijatar kod njega utvrdio trajne promjene ličnosti.

Nož je uvijek nosio sa sobom i to zato, kako je rekao, što je bio napadnut koji mjesec ranije.

Više pogledajte u prilogu Ivane Šilović:

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!