Učenici OŠ Savski Gaj ostaju bez školskog autobusa

22.08.2022.

10:35

Autor: K.D./Dobro jutro, Hrvatska/HRT

Mirta Marinić

Mirta Marinić

Foto: HTV / HRT

Učenike OŠ Savski Gaj zatekla je neugodna vijest da će od nove školske godine ostati bez školskog autobusa. Naime, mnogi učenici u ovu osnovnu školu putuju iz čak nekoliko novozagrebačkih naselja gdje nemaju vlastitu školu. Inače, OŠ Savski gaj najkapacitiranija je zagrebačka škola po broju učenika – s njih gotovo 1100.

Zamjenica predsjednice Vijeća roditelja OŠ Savski Gaj Mirta Marinić kaže kako su sva školska djeca do sada koristila školski autobus, s obzirom da su sve ceste oko škole vrlo prometne.

- Odluka nas je zatekla, jer nije bilo naznaka da će se takvo što dogoditi. No s datumom 19. srpnja potpisana je takva odluka u Gradskom uredu za obrazovanje i školi je samo dana na znanje. Nitko ništa nije pitao niti stručni tim, niti ravnatelja, napominje Marinić.

Nedavno je otvorena nova područna škola u Blatu, no odluka područnog ureda bila je da u nju krenu samo novoupisani prvašići, kao i oni prošlogodišnji.

- Ovdje su mješoviti razredi, tu su djeca iz Jaruščice, Savskog Gaja, Blata, Laništa…Nije jednostavno sada doći i 'razbiti te razrede', preraspodijeliti tu djecu samo tako. Zato je odluka škole i stručnog tima i bila da se, kada je počela gradnja područne škole, tako formiraju i razredi pa smo imali prva dva razreda 'blatska', dva s djecom iz Jaruščice, koji gravitiraju prema tom dijelu naselja, i koji će novu školsku godinu tamo i krenuti, objašnjava.

Ukoliko se školski autobus sada ukine, to bi prisililo i učenike 3. i 4. razreda da se presele u novu školu u Blato.

- Tu je puno nelogičnosti, jer je ova škola ustroj i plan razreda poslala Gradskom uredu u srpnju kada su završeni upisi novih prvaša. Zašto to Gradski ured nije vidio? Kako je tek sada pri ukidanju ove školske linije shvaćeno da su neka djeca i dalje ostala u ovoj matičnoj školi? Sada se dva tjedna prije početka nastave traži da se ti razredi raspodjeljuju. Djeca do zadnjeg dana neće znati u koju školu i razred idu, i neće biti sa svojim učiteljicama na koje su navikli. Učenici 3. i 4. razreda će ići u područnu školu u Blatu, i onda će nakon 4. razreda ponovno dolaziti ovdje.

Roditelji su pokrenuli peticiju protiv ovakve odluke.

- Ne znam ni koliko su ovakve odluke po samom pedagoškom standardu moguće i koliko ih je dobro sada činiti – znamo što su sve naša djeca prošla u zadnje dvije godine, toliko promjena i izazova, kaže Marinić.

Najviše je zabrinutosti oko sigurnosti djece pri dolasku u školu po vrlo prometnoj Karlovačkoj i Remetinečkoj cesti.

- Sva ta djeca bi sada bila na toj prometnoj cesti. Gradilišta i kamiona je posvuda, to stvarno nije siguran put djece do škole, zaključuje Marinić.

Iz redakcije "Dobro jutro, Hrvatska" uputili su upit Gradskom uredu za obrazovanje, sport i mlade što je s ovom problematikom, no oni nisu uspjeli osigurati sugovornika za razgovor. Također, do emitiranja emisije nije pristigao niti pisani odgovor na upit.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!