Učenici petih razreda prvi put pišu nacionalne ispite

10.10.2022.

20:18

Autor: Sunčica Findak/Dnevnik/HRT/IMS/V.G.

Petaši pišu nacionalne ispite

Petaši pišu nacionalne ispite

Foto: HTV / HRT

Oko četiri tisuće učenika petih razreda prvi put piše nacionalne ispite. Danas iz hrvatskog jezika, sutra iz matematike te u srijedu prirode i društva. Provjerava se koliko su današnji "petaši" naučili od prvog do četvrtog razreda. Provjerili smo kako su se snašli, jesu li imali tremu i, naposljetku, čemu će rezultati nacionalnih ispita koristiti?


Jedino to što su premaleni - ne ostavlja dojam da pišu ispite državne mature. Prije ispita iz hrvatskog, na vratima dobro poznata obavijest, prepoznatljive vrećice sa zadacima na stolu i upute što sve ne smiju imati na klupi.

I prvi dio ispita iz hrvatskog jezika, čitanje s razumijevanjem, može početi. Traje sat i pol, a drugi dio - jedan sat - tijekom kojega moraju napisati sastavak. Nešto slično eseju.

- Čini mi se da su ozbiljno shvatili jer u ovom zadnjem dijelu - sastavak - moralo je biti 150 riječi, onda je bilo pitanje: "Ako ja nemam 150 riječi, onda mi ništa ne valja?". Ja sam im rekla neka se samo opuste i nek pišu, kaže Snježana Odak Hrkač, ispitna voditeljica za hrvatski jezik II. OŠ Čakovec.

Ispiti se ne ocjenjuju.

- Ovaj put učenici koji će pisati nacionalne ispite mogu biti mirni, rezultati će biti samo pokazatelj njihovih postignuća nakon 4 godine od 1. do 4. razreda, kazao je Vinko Filipović, ravnatelj Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja.

- Nadam se da ćemo imati neki orjentir da vidimo u kojem nastavnom dijelu dobro radimo s učenicima, gdje još možemo poboljšati nastavu, kazao je Josip Petrović, ravnatelj OŠ Trnsko, Zagreb.

A što oni misle - kako su napisali?

- Nisam imala ni tremu ni ništa. Pitanja su bila lagana, kratka i razumljiva, kaže Ena iz Zagreba.

- Zadovoljan sam mislim, da ću dobro proći, neki su bili teži, neki lakši zadaci, kaže Filip iz Čakovca.

- Očekivala sam da će biti teže, kaže Luna iz Zadra.

Eto, oni su s 11 godina doživjeli ono što što su dosad maturanti s 18 prvi put prošli. Svakako će im biti lakše u budućnosti. Samo da se rezultati ispita napokon i iskoriste za unapređenje našeg obrazovanja, a ne kao nekada rezultati PISA-testiranja, usto i skupog, koji su završavali u ladicama.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!