16:58 / 12.07.2020.

Autor: Sunčica Findak/Dnevnik/IMS/M.Š./HRT

Učenici varali na maturi, prijavljena profesorica

Foto: Zeljko Lukunic/PIXSELL

Foto: Zeljko Lukunic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Maturanti će sutra saznati prve neslužbene rezultate ispita državne mature, ali ne i oni koji su uhvaćeni u varanju.
Maturanti će u ponedjeljak doznati prve neslužbene rezultate ispita državne mature, no neće ih svi čekati jer neki su uhvaćeni u varanju. Već je utvrđeno da je varalo 18 učenika, a kako doznajemo prijavljeno ih je još šestero - i to iz Gimnazije u Gospiću. U prijavi se navodi da im je u prepisivanju pomogla - profesorica.

Do sada je na ispitima državne mature bilo raznih pokušaja varanja, slučajeva prepisivanja, slušalica u uhu i slično, ali ovaj najnoviji posebno je zanimljiv, prema dojavi učenika. Naime, on u prijavi Nacionalnom centru proziva profesoricu koja ih je čuvala u gospićkoj gimnaziji tijekom ispita iz matematike da im je pomagala i dopustila prepisivanje. Naravno uz uvjet - da o tome šute.

- Dobili smo jednu dojavu pod imenom, ali mi se nikad ne usmjeravamo samo na dojavu, s obzirom na to da imamo standardnu proceduru provjeravanja samih ispita. Tijekom provjere ispita koji su isključivo pod barkodovima utvrdili smo visoku korelaciju između određenih ispita pod tim barkodovima, kazala je za HTV Ivana Katavić, ravnateljica Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja.

Prozvana profesorica Anela Serdar Pašalić 20 godina radi u školi, odbacuje optužbe i kaže: sve je to politički progon.

- Kad osoba ima dosta visoke ambicije u političkom, a i u osobnom i profesionalnom smislu, onda to nekome jednostavno smeta - kaže.

Ali ono što će mnogim maturantima zasmetati jest to što oni koji su prepisivali mogu do objave neslužbenih rezultata u ponedjeljak u podne ponovno pisati ispit.

Pojasnimo: ako ih se ulovi u prepisivanju, ispit im se poništava, a ako se naknadno analizom utvrdi da su prepisivali - diskrecijskim pravom daje im se mogućnost da ispit ponovno pišu. Ima još jedna mogućnost - ako se u toj školi utvrdi ponovljeno prepisivanje, onda dolazi do konačnog poništavanja i nema mogućnosti ponovljenog pisanja u ovom ljetnom roku.

Dakle, 24 pristupnika diljem Hrvatske koji su, kako se utvrdilo, prepisivali, sutra dobiva drugu šansu. Katavić kaže - takav je Pravilnik i treba ga mijenjati. Troje uhvaćenih u prepisivanju tijekom samog ispita novu priliku ima u jesenskom roku. Prozvana profesorica o svemu će se morati očitovati. Učenici koji su prepisivali mogu se bez obzira na sve upisati na željeni fakultet, a svi ostali - njih oko 31 tisuću - bit će u istom rangu s njima, drhtati i čekati rezultate danas u podne.
-

-

Foto: - / PIXSELL

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!