10:59 / 18.06.2020.

Autor: Studio 4/B.A./HRT

"Učenje hrvatskog jezika je preduvjet za integraciju azilanata"

-

-

Foto: - / -

Želimo da svako dijete ima svoje djetinjstvo, rekla je izvršna direktorica Centra za kulturu dijaloga Nejra Kadić-Meškić.
U okviru Tjedna izbjeglica, koji se obilježava različitim aktivnostima, predstavlja se važan projekt Novi susjedi - uključivanje osoba s odobrenom međunarodnom zaštitom u hrvatsko društvo. Organizator je Centar za kulturu dijaloga, čija je izvršna direktorica Nejra Kadić-Meškić jutros u HRT-ovoj emisiji Studio 4 rekla da je integracija usmjerena na to da azilanti Hrvatsku vide kao svoju zemlju u kojoj žele ostati i živjeti.

U prva tri mjeseca ove godine, navela je, 529 osoba zatražilo je azil. Prošle godine bilo ih je nešto više od tisuću, a godinu prije čak i 2000.

- Ne možemo reći koliko je trenutno njih tu jer je period koliko čekaju na dobivanje statusa, odnosno rješenje o statusu, različit. Zna biti šest, devet mjeseci, a nekad zna potrajati i duže, rekla je Kadić-Meškić.

Prilikom traženja azila smješteni su u prihvatilišta Porin u Zagrebu te u Kutini, a od trenutka dobivanja zaštite imaju pravo na dvije godine korištenja državnog stana. Potom su prepušteni sami sebi i traže svoje alternativne smještaje, a tu nastupa problem jer obično još nisu ekonomski spremni za samostalni život, navela je Kadić-Meškić.

U sklopu projekta Novi susjedi kulturni medijatori i voditelji integracije aktivno rade s njima kako bi se što više osamostalili, da ih se gura naprijed i pokaže da se ovdje može jako lijepo živjeti, kaže Kadić-Meškić.

- Učenje hrvatskog jezika je preduvjet i minimalan uvjet za bilo kakvu integraciju. Dakle, morate govoriti jezik lokalnog stanovništva, poručila je. Kaže da djeci najbolje ide hrvatski jezik i najbrže ga savladaju pa su često prevoditelji svojim roditeljima.

- Želimo da svako dijete ima svoje djetinjstvo, poručuje.

Kadić-Meškić kaže da neki poslodavci žele pomoći i otvoreni su, dok neki imaju predrasude. Prava integracija je, kaže, da se azilante uvodi u aktivnosti lokalne zajednice i da se miješaju s lokalnim stanovništvom.

- Praksa je pokazala da su najbolji način povezivanja lokalnog stanovništva i novih susjeda različite kreativne, umjetničke i kulturološke aktivnosti, kao i sport, kaže Kadić-Meškić. I kuhinja je, dodaje, lijep alat za povezivanje i druženje.

Važna je i uloga medija. Kadić-Meškić kaže da postoji osjećaj da neki mediji sustavno stigmatiziraju pitanje migranata i izbjeglica, dok neki donose pozitivne priče, s reportažama o integraciji. Najavila je medijsku kampanju usmjerenu na objektivno i fer izvještavanje s treningom za novinare i predstavnike medija.
-

-

Foto: - / -

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!