Učestalo rizično ponašanje mladih

04.04.2023.

13:37

Autor: Hina/E.P.C.

Učestalo rizično ponašanje mladih

Učestalo rizično ponašanje mladih

Foto: Ilustracija / Shutterstock

U povodu pogibije maturanta u Pragu, iz Hrvatske komore socijalnih pedagoga upozorili su na učestalu pojavu rizičnog ponašanja zbog privlačenja pažnje vršnjačkih skupina. Mlade i njihove roditelje socijalni pedagozi pozvali su da više pažnje posvete odabiru sadržaja koji se mladima nude.Umanjuje se vrijednost i krhkost života 


U priopćenju Hrvatska komora socijalnih pedagoga podsjeća da je mladić stradao prilikom pokušaja izvođenja parkoura, vještine koja se opisuje kroz učinkovitost, brzinu i sigurnost. 


- Radi se o akrobatskim pokretima kakve vrlo često viđamo u videoigricama, glazbenim spotovima, filmovima u kojima osobe posebno osposobljene i specijalizirane za izvođenje osobito opasnih i teško izvedivih zadataka, preskaču naoko prosječnoj osobi fizički nesavladive prepreke, pojašnjavaju u priopćenju.


Upozoravaju i kako se u igricama, videospotovima i filmovima mladi često susreću s prizorima smrti i trupla, čime se vrijednost i krhkost života umanjuju, osobito u videoigricama u kojima prikaz smrti nije konačan jer junak igrice ima više života i stoga se stvara iluzija da smrt nije konačna.


Razvijati odnos povjerenja


Adolescentska dob je vrlo osjetljivo životno razdoblje prelaska iz djetinjstva u odraslu dob čija osnovna karakteristika nije samo spolno sazrijevanje. U toj je dobi važnije negoli u bilo kojem drugom razdoblju pripadati grupi vršnjaka. Stoga se mladi ponekad odlučuju na različite oblike rizičnih ponašanja kako bi izborili željeni status. Upravo zato je važno od najranije dobi kod djece poticati razvijanje sustava vrijednosti, samopoštovanja i empatije, kako bi u razdoblju adolescencije dijete bilo otporno u odnosu na različite izazove, poručuju socijalni pedagozi.


Na putu prema odrasloj dobi i osamostaljenju, prirodno je da se adolescenti počinju udaljavati od roditelja i drugih odraslih osoba kako bi zadovoljili visok intenzitet potrebe za neovisnošću i samostalnošću, a za to još nemaju životnog iskustva i mudrosti. Stoga je izuzetno važno pravovremeno izgrađivati bliski odnos povjerenja s djetetom, naglašava Hrvatska komora socijalnih pedagoga izražavajući sućut obitelji tragično stradalog maturanta.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!