Učinak akcije "Mir i dobro" - nema smrtno stradalih posljednjih godina

26.12.2019.

19:00

Autor: HRT

default error photo
MUP akcijom "Mir i dobro" nastoji upozoriti građane na opasnost od nestručnog i nepropisnog korištenja pirotehnike. Lani je stradalo 16 osoba, od kojih su 4 zadobile teže ozljede.
Unatoč brojnim upozorenjima vatrogasaca i ove se godine pokazala tamna strana blagdanskih svjetala. Zagrebački vatrogasci protekle su noći gasili dva požara u obiteljskim kućama, a tri su osobe spašene. Uzroci požara utvrdit će se policijskim očevidom, no već se nagađa da je najvjerojatnije riječ o upaljenim božićnim lampicama. Kako se bliže novogodišnji blagdani, tako se povećava upotreba različitih pirotehničkih sredstava. MUP akcijom "Mir i dobro" nastoji upozoriti građane na opasnost od nestručnog i nepropisnog korištenja pirotehnike. Lani je stradalo 16 osoba, od kojih su 4 zadobile teže ozljede. Među žrtvama bili su i dijete te maloljetnik.

O tome su u Temi dana govorili policijski službenik Tomislav Vukoja iz Protueksplozijske službe MUP-a i Ivica Labaš, zapovjednik JVP-a grada Varaždina.

Nasreću, nitko nije stradao noćas u dva požara koja su, kako se čini, uzrokovale lampice za bor. Labaš savjetuje da se ugase svjećice i lampice prije odlaska na spavanje, a prije odlaska iz kuće da se lampice isključe iz struje.

Do 1. siječnja će biti dozvoljena pirotehnička sredstva, a MUP već godinama provodi operativnu akciju "Mir i dobro" s ciljem, kaže Vukoja, kako bi spriječili neodgovorno korištenje pirotehničkih sredstava ali i oružja, te eksplozivnih sredstava. Dodao je kako također žele smanjiti  ozlijede i materijalnu štetu.

Vukoja kaže da policijski službenici tijekom cijele godine upozoravaju na opasnost od pirotehničkih i eksplozivnih sredstava, ali kada se dijete ozlijedi, smatra da njihove poruke nisu došle do odraslih osoba odgovornih za to dijete.

Na pitanje kakav je učinak akcija poput MUP-ove "Mir i dobro", Vukoja kaže kako je pozitivno to što nema smrtno stradalih posljednjih godina, a vatreno oružje se sve manje koristi, što policija redovito zapljenjuje.

I liječnici upozoravaju na opasnost korištenja pirotehnike, posebno među djecom. Doktor Fran Štampalija iz Klaićeve bolnice govorio je kakve su najčešće ozlijede - ozlijede šake i lica. Pojasnio je kako ozlijede šake mogu dovesti do amputacije prsta, primjerice. Kada do ozlijede dođe, savjetuje da se odmah pruži prva pomoć, te da odrasle osobe pozovu hitnu ili same odvezu dijete u bolnicu. Roditeljima savjetuje da djeci ne daju nikakva pirotehnička sredstva, već da gledaju sa sigurne udaljenosti.

Vukoja je naglasio da osnovnoškolska djeca ne smiju koristiti nikakvu pirotehniku. Govorio je i o novčanim sankcijama - ako se pirotehnika koristi u nedozvoljeno vrijeme, kazne za počinitelje su od 5.000 do 15.000 kn, ista je i ako bacaju među ljude ili u zatvorene prostore. Ako djeca mlađa od 14 godina koriste pirotehniku, roditelji mogu biti kažnjeni kaznom od 1.000-3.000 kn.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!