Učionice u Istri i Splitu prazne, prosvjetari poručuju: Nećemo podviti rep!

06.11.2019.

16:15

Autor: Jasminka Kalčić/Anita Markovina/P.F./HRT

default error photo
Pomaci u pregovorima s Vladom vesele prosvjetare. Ulijeva to, kažu, nadu da će se štrajk ipak isplatiti. dodaju kako neće podviti rep nego će se boriti protiv nepravde.
U ovom tjednu u Istarskoj županiji dva dana zaredom neće biti nastave. Nakon današnjeg štrajka u cijeloj Hrvatskoj, prema cirkularnome modelu, ni sutra je neće biti. 

Osim Pazinskog kolegija čiji je osnivač Biskupija, sve 22 srednjoškolske ustanove u Istri su u štrajku. Više od 80% osnovnoškolskog osoblja štrajka. Od 2018., kažu prosvjetari, traže od Vlade da poštuje njihov dogovor.

A umjesto poštovanja mnogi ih ocrnjuju.

- U medijima nas često neki znaju ocrnjivati, nas učitelje, da imamo puno slobodnog vremena, da neki ne rade. A treba znati da učitelji imaju i moralnu brigu o učenicima koju nose i kući, rekao je David Orlović, učitelj povijesti u OŠ Mate Demarin u Medulinu.

- Zimski praznici su praznici za učenike, a ne za učitelje. Mi imamo stručna usavršavanja koja se događaju upravo tada, imamo obveze i rad od kuće, probleme koje iz škole nosimo kući. Ta jedna slika nije utemeljena niti malo i teško je sada stalno ljude uvjeravati u suprotno, posebice one koji komentiraju a neznaju ništa o tome, smatra Danijela Lončarić, učiteljica njemačkog jezika.

Prema cirkularnome modelu štrajk se u Istri nastavlja sutra.
Sindikalni prosvjednici Vladi poručili: Ne odustajemo!
Štrajka se i u Splitsko-dalmatinskoj županiji - u posljednjih 19 dana ovo je peti dan bez nastave. Odaziv se i u osnovnim i u srednjim školama i dalje kreće oko 80%. Svi su sindikati zadovoljni jer su pokazali odlučnost, jedinstvo i ustrajnost u štrajku. Škole, a osobito one s produženim boravkom, i dalje su dužne zbrinuti djecu koja ipak dođu. 

Učionice su prazne, a zbornice pune. U školu Mertojak nije stigao nijedan đak. Od borbe za veće plaće i bolji status profesije nastavnici ne odustaju.

- Ovim štrajkom učimo naše učenike jednu važnu životnu lekciju. Ovo je isto jedna vrsta škole za život, a to je da se protiv nepravde treba boriti, a ne podviti rep, rekla je Ivana Čović, profesorica hrvatskog i engleskog jezika u OŠ Mertojak u Splitu.

Rep podvili nisu, traže poštovanje društva, ali i veće koeficijente, slične onima asistenata na fakultetima. I zato ih, unatoč tome što ih mnogi roditelji podupiru, smetaju komentari po portalima.

- Na račun toga da mi ne radimo ništa, da smo tri mjeseca na godišnjem, da imamo svaki vikedno slobodan. Mislim, teoretski imamo, ali vikendom se ipak nešto radi za nastavu, objašnjava Dragana Plosnić, županijska povjerenica sindikata "Preporod" i profesorica hrvatskog jezika.

Marić: Ne znam tko je popuštao, ovo nema smisla
● Divjak: Evo kako će se nadoknađivati dani u štrajku

Od početka štrajka ovo je već peti dan bez nastave u Splitsko-dalmatinskoj županiji. Satovi će se, a poručila je to danas i ministrica Blaženka Divjak, morati nadoknaditi  subotom, skraćivanjem praznika ili produženjem školske godine.

Pomaci u pregovorima s Vladom ih vesele. Ulijeva to, kažu, nadu da će se štrajk ipak isplatiti. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!