Učitelji putnici posebno su pogođeni rastom cijena goriva

18.03.2022.

20:35

Autor: Sunčica Findak/Dnevnik HTV/HRT/D.S.

Učiteljica Ana dnevno prijeđe 100 km

Učiteljica Ana dnevno prijeđe 100 km

Foto: Dnevnik HTV / HRT

Drastičan rast cijena goriva pogodio je i velik broj učitelja koji kilometrima putuju na posao, pogotovo u ruralnim područjima. U nekim manjim školama svi učitelji putuju do radnog mjesta i ovo poskupljenje znatno je utjecalo na njihove kućne budžete.

Učiteljica Ana radi 25 godina u nastavi i cijelo to vrijeme putuje u nekoliko škola. Dnevno prijeđe 100 kilometara.


- Radim u tri područne škole, one nisu povezane autobusnom linijom i ja moram autom putovati da bih mogla doći do škole. To nije luksuz nego potreba, kaže učiteljica putnica Ana Tržok


Profesor fizike Ivan Žugaj zbog posla dnevno prijeđe više od 100 kilometara. Izračunao je, za sada će zbog rasta cijene goriva u godinu dana iz vlastitog džepa izgubiti oko 4 do 5 tisuće kuna. 


Na pitanje može li to izdržati prosvjetarska plaća odgovara: "Mi svašta izdržimo pa ćemo i ovo, ali mislim da je teško".


Naime, 2017., kada je cijena goriva bila daleko niža, sindikati su za tu kategoriju prosvjetara ugovorili kunu po kilometru. To je i tada bilo premalo, kažu nam.


Na problem upozorava i Željko Stipić iz Školskog sindikata "Preporod" i ističe da je na udaljenostima većim od 20.000 kilometara učitelj putnik od tada izgubio 26.000,00 kuna ili najmanje jednu svoju plaću godišnje.


Sada su novi pregovori, no cijena goriva znatno je viša.


- U Ministarstvu smo svjesni tog problema, posebno za učitelje koji moraju obilaziti veće razdaljine i vjerujem da ćemo iznaći rješenje i o tome se intenzivno razgovara i pregovara. Učinit ćemo sve što bude bilo moguće, rekao je ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs.


Sanja Šprem iz Sindikata hrvatskih učitelja ističe da je Vladina zadnja ponuda nedostatna za pokrivanje cijene prijevoza i amortizacije.


A ta amortizacija, kaže nam Ana Tržok koja godišnje prijeđe najmanje 15 tisuća kilometara zbog posla, tom se jednom kunom ne može pokriti.


Ako znamo da neki učitelji rade u nekoliko škola kako bi nadoknadili punu satnicu i tjedno prijeđu i po tisuću kilometara, zaista bi se trebalo koristiti malo modernijim kalkulatorom na pregovorima kada je riječ o učiteljima putnicima.Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!