Učitelji se izjašnjavaju - TKU za javni sektor na čekanju

27.11.2019.

07:17

Autor: M.Š./T.V./B.V.M./HRT

default error photo
Danas i sutra trebala bi se o tome prijedlogu izjasniti sindikalna tijela i ako bude prihvaćen, nastava će početi u petak.
Vlada i prosvjetni sindikati, nakon mukotrpnih pregovora, dogovorili su da će Uredba o koeficijentima biti donesena iduće godine, a plaće prosvjetarima povećat će se preko kompenzacijskih dodataka koji će ići uz podizanje osnovice u sklopu Temeljnog kolektivnog ugovora.

Prosvjetarima su ponuđeni dodatci kroz granski kolektivni ugovor (3% od 1. prosinca ove godine i 1% od 1. lipnja iduće godine) te 'osigurač' od 1% koji bi se aktivirao na plaći za prosinac 2020. ukoliko ne bude donesena Uredba o koeficijentima. Uz to se svim sindikatima javnih i državnih službi u Temeljnom kolektivnom ugovoru nudi povećanje osnovice 2+2+2% (od 1.1., 1.6. i 1.10. iduće godine). Na to su pristali svi sindikati, osim 4 prosvjetna.

Vlada ponudila 10,4% veće plaće, uz iste koeficijente
Sedam od 11 sindikata javnih službi prihvatilo dodatke na TKU

To će povećati plaće za 10,4 posto u idućoj godini. No, veliko je pitanje hoće li takav dogovor prihvatiti sindikalno članstvo. Sindikat hrvatskih učitelja na svojoj je Facebook stranici objavio kako ponudu Vlade smatra neprihvatljivom te pozvao članstvo da se danas i sutra izjasni o ponudi. U srijedu i četvrtak trebala bi se o prijedlogu izjasniti sindikalna tijela i ako bude prihvaćen, nastava će početi u petak.Plenković: O zabrani štrajka se ne razgovara

Premijer Andrej Plenković nakon "aktualnog prijepodneva" odgovorio je na konstataciju novinara da su "učitelji odlučno poručili ne" onome što im Vlada nudi. Poručio je kako su zapravo SDP-ovi ministri i Vlada smanjivali koeficijente i dodatke, ukidali regres i, božićnice. "Sindikati su mi jučer rekli "gospodine premijeru, mi se nadamo da se vi ne želite inspirirati SDP-om", kazao je Plenković. Dodao je kako njegova Vlada vodi razumnu i racionalnu politiku u skladu sa zdravim gospodarskim rastom. Na pitanje je li zabrana štrajka opcija, odgovorio je da se sada o tome ne razgovara te da treba pustiti da sindikati obave svoje interne procedure.Na pitanje zašto ne poveća koeficijent prosvjetarima kako oni traže, odgovorio je: "Kad zatvorimo jedan sektor, odmah dolazi drugi. To je nešto što smo već doživjeli. Morate razumjeti, netko mora imati širu odgovornost za funkcioniranje Vlade za ostanak u okviru onoga načela trošimo koliko možemo. Ako mi napušemo balon i prihvatimo baš sve zahtjeve svih, sve će eksplodirati. Prolit ćemo sve mlijeko koje smo ove tri godine kupili", rekao je.

Internetska kampanja učitelja i nastavnika s porukom "NE"

Na facebook stranici Sindikata hrvatskih učitelja tijekom jutra objavljuju se fotografije iz osnovnih škola diljem Hrvatske na kojima učitelji poručuju da ne prihvaćaju ponudu Vlade, držeći natpise "NE" u rukama. Fotografije s istom porukom dijele se i u drugim grupama koje okupljaju nastavnike i učitelje na društvenim mrežama.Ribić: Dio naših članova je u dilemi

- Sindikati očekuju novi ciklus pregovora ako njihovo članstvo odbije Vladinu ponudu. Mislimo da je to najnormalnija reakcija, sve drugo je neka osveta, mržnja vlastitih ljudi, izjavio je glavni tajnik Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja Vilim Ribić uoči nastavka pregovora sindikata javnih službi o osnovici i materijalnim pravima u Ministarstvu rada i mirovinskog sustava. Dodao je kako su sindikati prosvjete tražili koeficijente, a premijer inzistirao na kompenzacijskim dodacima. Poručio je da treba sačekati rezultate referenduma. "Dio naših članova je u dilemi oko toga. Nije uvijek ono što se vidi većina. Ponekad je ona tiha većina koja se ne vidi možda većina, vidjet ćemo, zato treba biti malo oprezan", dodao je.Aladrović: Neugodna situacija, povećanje za ostale na čekanju 

"Čudna i neugodna" je situacija da zbog 4 obrazovna sindikata ne možemo potpisati kolektivni ugovor i za 6,12 posto podignuti plaće medicinskim sestrama, kulturnjacima, socijali i ostalima, poručio je.

Sindikat znanosti ne očekuje zabranu štrajka niti uvođenje radne obveze

Predsjednik Velikog vijeća Sindikata znanosti Igor Radeka rekao je da su pregovori, unatoč nekim neslaganjima s Vladom, prošli u konstruktivnom tonu pa od Vlade ne očekuje zabranu štrajka niti uvođenje radne obveze. "Moramo znati koliko je zaostajanja i kojom će dinamikom to biti riješeno. Očekujemo finalizaciju pozicije Vlade, odgovor sindikata i daljnje razgovore", rekao je.

Plenković pobrojao što je sve prosvjetarima obećao

- Mislim da smo jučer imali jako dobre razgovore, da je paket koji je na stolu cjelovit, dobro osmišljen i konzistentan. Važno je da to čuju i znaju učitelji, profesori i nastavnici, rekao je premijer Andrej Plenković uoči Aktualnog prijepodneva. Najavio je da će Vlada, sindikati te vanjska institucija napraviti i ispraviti sve nepravde koje postoje u uredbi o koeficijentima složenosti poslova s ciljem da se to prihvati odmah nakon sljedećih izbora. Rekao je da se radi o najvećem povećanju uopće. Zatim će Vlada, sindikati te vanjska institucija napraviti i ispraviti sve nepravde koje postoje u uredbi o koeficijentima složenosti poslova s ciljem da se to prihvati odmah nakon sljedećih izbora. Cilj je da imamo jasno definiran sustav plaća u državnom i javnom sektoru. Imamo uz sve to i povećanje božićnice na 1500, regresa na 1500 te povećanje dara za djecu s 500 na 600 kuna. Imamo i povećanje otpremnine za 2000 kuna. Kada se sve to akumulira, imamo povećanje plaća za učitelje i profesore od ukupno 23,1%, dodao je.

Nakon toga je komentirao i ministricu Blaženku Divjak i izjave Josipa Aladrovića "da se baš nije snašla u cijeloj priči".  "Najvažnije je da naši učitelji i profesori razumiju cjelinu ove ponude, sadržaj ispred forme. Problem treba riješiti, smatra.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!