15:51 / 17.09.2019.

Autor: P.F./Hina

Učitelji zatražili od Ministarstva ukidanje anonimnog prijavljivanja

Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL

Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Učitelji su Ministarstvu predali peticiju koju je tijekom tri mjeseca potpisalo više od 8100 učitelja i nastavnika, a podržale su je sve nastavničke skupine i Sindikat Preporod.
Učitelji su zatražili od Ministarstva znanosti i obrazovanja (MZO) da ukine mogućnost njihovog anonimnog prijavljivanja u hrvatskim školama jer su te prijave, kako kažu, "najčešće neosnovane" i "zagorčavaju im život".

Oni su Ministarstvu predali peticiju koju je tijekom tri mjeseca potpisalo više od 8100 učitelja i nastavnika, a podržale su je sve nastavničke skupine i Sindikat Preporod.

Na taj način želimo zaštititi dignitet učitelja i nastavnika te tražimo onemogućavanje anonimnog i često zlonamjernog korištenja instrumenata prijave nadležnim institucijama, rečeno je.

Pokretačica peticije Tamara Šoić rekla je da Ministarstvu to ne bi trebao biti dramatičan i skup potez, a da bi njima to mnogo značilo jer su, kaže, izloženi da ih svatko u svakom trenutku može prijaviti "za bilo što". Uvukao se strah i pod takvim pritiskom je teško raditi, dodala je.

Suorganizator Ivan Plantić napomenuo je da učitelji nisu protiv toga da se kontrolira kako oni rade, ali da bi onaj tko smatra da ne rade dobro iza svojih stavova trebao stati imenom i prezimenom.

Predsjednik Sindikata Preporod Željko Stipić smatra kako je dobar trenutak da se prihvati prijedlog jer Škola za život kreće s većim stupnjem autonomije učitelja i nastavnika, koji bi mogao postati upitan pod brojnim prijavama.

On je podsjetio da je ovo ljeto mijenjan Zakon o prosvjetnoj inspekciji te da je to je bila prilika da se intervenira, ali da Ministarstvo, koje je znalo za potpise, nije pokazalo interes za takvo rješenje.

Iz Ministarstva znanosti i obrazovanja priopćili su zatim da je ondje održan sastanak s predstavnicima peticije za ukidanje mogućnosti anonimnog prijavljivanja učitelja i nastavnika u hrvatskim školama.

Predstavnike peticije primili su državna tajnica Branka Ramljak te pomoćnici ministrice Lidija Kralj i Vlado Prskalo.

Ministarstvo obrazovanja priopćilo je da će se zahtjevi predstavnika razmotriti u suradnji sa svim zainteresiranim dionicima u kontekstu skore izmjene Zakona o prosvjetnoj inspekciji.

Ministrica obrazovanja Blaženka Divjak rekla je novinarima da će povjerenstvo koje radi na tom zakonu razmotriti argumente za i protiv.

- Nakon toga će se i tijekom javnog savjetovanja naći rješenje koje mora s jedne strane omogućiti nadzor, a s druge zaštiti nastavnike od nekorektnih i neutemeljenih prijava, izjavila je Divjak.

U priopćenju MZO ističe da očekuje široku javnu raspravu o tome te apelira na sve zainteresirane obrazovne djelatnike da se jave s konstruktivnim prijedlozima kako bi se donijelo što bolje zakonsko rješenje.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!