09:05 / 23.02.2019.

Autor: D.M./HRT

Udari bure od 191 na sat i nezapamćena oseka

Udari bure u Ninu (Matija Brkljačić/HRT)

Udari bure u Ninu (Matija Brkljačić/HRT)

Foto: - / HRT

U priobalju je planulo i nekoliko požara. Orkanska bura zaustavila je sav pomorski promet, a zatvorene su i neke ceste.
 Olujna bura što je prošle noći i rano jutros puhala brzinom od 90-ak kilometara na sat i s orkanskim udarima i do 191 kilometar na sat pričinila je brojne štete u Makarskoj i na Makarskom primorju.

- Stanje u prometu - orkanska bura zatvorila ceste, otoci odsječeni
- Orkanska bura zaustavila pomorski promet - ceste zatvorene

Na području grada Nina šteta od bure je golema - na plovilima, kućama, vikendicama i infrastrukturi. U Zatonu kod Zadra bura je srušila više stabala i nadstrešnicu na autobusnom stajalištu. Dojave o srušenim stablima i odlomljenim granama stižu iz mjesta Crno te Sali na Dugom otoku. Stotine poziva građana u Splitsko-dalmatinskoj županiji

Hitne službe Splitsko-dalmatinske županije primile su noćas na stotine poziva uznemirenih građana koji su ih zvali u pomoć zbog orkanske bure koja im je oštetila imovinu, no nitko nije ozlijeđen.

Čitatelj Ante Matijević poslao nam je snimku udara bure u Omišu.

U Ulici Marka Marulića u Solinu u petak navečer oštećena je krovna konstrukcija na plasteniku. Dijelovi koje je odnio vjetar oštetili su osobno vozilo parkirano u blizini. U Trogiru je stablo palo na tri vozila na kojima su nastala veća oštećenja. Bura ne posustaje ni danas. Malo poslije 8 sati na prilazu splitskoj sjevernoj luci na tegljač s prikolicom koji je bio u vožnji srušio se bor.Zbog bure problemi i na dubrovačkom području. Vjetar je u nekim dijelovima grada na udare puhao i do 180 kilometara na sat. Za sva vozila zatvoreni su most dr. Franje Tuđmana i zračna luka. Jak vjetar čupao je grane i crjepove.

Na području Dubrovačko-neretvanske Policijske uprave prijavljeno je pet požara i svi su ugašeni. Gorjelo je između Lumbarde i Korčule na predjelu Donje blato te na predjelu Kune konavoske i mjesta Glušci kod Metkovića, a zabilježeni su i požari barake u Pločama i potkrovlja u dubrovačkoj gradskoj jezgri.

Jaka bura koja od petka navečer puše na istarskom poluotoku, nije počinila veliku materijalnu štetu iako je prema podacima dežurnih službi i Centra 112 u Puli, zaprimljen veliki broj dojava o palim granama stabala na prometnice i dva srušena stabla.

Gotovo sve intervencije obavili su pripadnici pulske Javne vatrogasne postaje koji su u nekoliko navrata morali intervenirati zbog otpalih dijela starih fasada zgrada u središtu Pule. U subotu popodne vatrogasci su intervenirali tri puta zbog požara dimnjaka.

Zabilježeno više od 25 požara

Ugašen je i požar na području Nin-Zaton. Iako se u jednom trenutku činilo da će biti potrebna i evakuacija stanovništva, to se ipak nije dogodilo - doznajemo jutros od zadarskih vatrogasaca. Usprkos jakoj buri, vatrogasci su svladali požar i obranili kuće, a šteta se za sada bilježi na jednoj štali. Naš Edi Škovrlj kaže kako je u županiji buknulo više od 25 požara.

U mjestu Jasenovo kod Šibenika oko 4.30 planuo je požar koji se nošen orkanskom burom brzo proširio prema moru i naselju Grebaštica. Vatrogasci su ga uspjeli zaustaviti te obraniti autokamp. Zbog vjetra koji na udare puše brže od 100 kilometara na sat, vatrogasci ne mogu računati na pomoć zračnih snaga i ostat će na terenu cijeli dan. Uzrok požara navjerojatnije je - iskrenje dalekovoda.U Splitu su buknula tri požara, no vatrogasci su ih brzo ugasili. U požaru na Brdima izgorjelo je nisko raslinje i trava. Vatra je zahvatila i oštetila parkirano osobno vozilo. Tijekom gašenja jedan vatrogasac lakše je ozlijeđen.

Velika šteta u Makarskoj

Plomljeno je nekoliko semafora u gradu, oštećena je prometna signalizacija u Makarskoj i na dijelu Jadranske magistrale prema Brelima, polomljeni su ili izvrnuti kontejneri na gradskim ulicama, a vjetar je uništio i dio ostale komunalne opreme.

Snažna bura čupala je stabla i dijelove krovova, u trgovačkom centru "Konzum" urušila panel zid, prevrnula nekoliko kioska, nosila svijetleće reklame, polomila i pokidala tende, manje štete pričinila je i u hotelskim kućama. od polomljenih grana stabala oštećeno je više automobila.

Gradski komunalni redari i vatrogasci su na terenu i uklanjaju posljedice orkanske bure te biježe pričinjene štete.

Na cestama i prometnicama polomljene grane i crjepovi

Iz Gradskog centra Osejava upozoravaju građane da pri izlasku iz kuća budu oprezni zbog mogućeg pada crjepova s kuća, grana sa stabala te drugih predmeta što uslijed vjetra mogu pasti na gradska ulice i prometnice.

Ujedno, upozoravaju se vozači da na lokalnim prometnicama i na Jadranskoj magistrali ima polomljenih grana što ih vjetar donosi pa valja biti oprezan u prometu i zbog mogućih jačih bočnih udara vjetra.

Vatrogasci Makarske kao i ostalih dobrovoljnih vatrogasnih društava s Makarskog primorja imali su protekle noći sedam intervencija na gašenju požara, doznaje se od županijskog vatrogasnog zapovjednika Dražena Glavine.

Gorjelo je kod Drvenika, u Gradcu, kod Baške Vode na dva mjesta, u Topićima i Brelima dok je kod Podgore izgorjelo oko 6000 metara četvornih maslina i niskog raslinja.

Najveći požar buknuo 15-ak minuta prije ponoći na gradskom predjelu Glavica u Makarskoj gdje je izgorjelo do 10000 metara četvornih borove šume i niskog raslinja, a vjetar je zaprijetio i Dječjem vrtiću Biokovsko zvonce kao i obližnjim zgradama iz kojih su stanari bili kratko evakuirani.

Ekstremna oseka - nezabilježena godinama

Dok svi pričaju o razornoj buri, diljem obale i otoka dogodio se jedan ekstrem. Radi se o najizraženijoj oseci zadnjih nekoliko godina.

- Prema službenim podacima s mareografa postavljenom na splitskom Institutu za oceanografiju i ribarstvo, minimum razine mora dogodio se u 11:15 kada je razina mora na tamošnjoj mjernoj postaji dosegla kotu – 11,1 cm. To je za čak 16 centimetara niže od dosadašnje rekordno niske razine prije tri dana i više od 120 cm ispod najviše razine mora ove godine koja je zabilježena 3. veljače, piše Dalmacija danas.
 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!