Udarna 4. brigada ponosna na "svoje" Krstičevića i Šundova

03.08.2018.

14:06

Autor: HRT

default error photo
"Samo je jedna udarna" - ispisano je na spomeniku legendarnoj 4. gardijskoj brigadi.
"Samo je jedna udarna" - ispisano je na spomeniku legendarnoj 4. gardijskoj brigadi. Inače, riječi su to Gojka Šuška koji je tada rekao: "Hrvatska ima sedam brigada, sve su dobro opremljene i obučene, ali samo je jedna udarna - ona legendarna četvrta". Udarna ili legendarna 4. brigada iznjedrila je i ljude koji danas obnašaju neke od najviših dužnosti u RH, poput ministra obrane Damira Krstičevića. Njime se, kažu veterani brigade, ponose, baš kao i na generala zbora, načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga RH Mirka Šundova.

"Ova je gardijska brigada 1991. godine u travnju krenula iz Resnika, gdje su pripadnici bili iz cijele Hrvatske i BiH, a najveći bazen naših pripadnika, suboraca, bio je Split, Sinj, Drniš, Zadar, Metković... Krenuli smo iz Resnika preko Kruševa, deblokada Zadra, Dubrovnika, cijele Hercegovine, preko Livna i Bosanskog Grahova do naše Oluje, i dalje prema državnoj granici, odnosno do pred Banja Luku", prisjetio se dijela svog ratnog puta u razgovoru za "Dobro jutro, Hrvatska" predsjednik udruge veterana 4. gardijske brigade Hrvoje Pupić Vurilj.

Više od 7000 osoba prošlo je kroz 4. gardijsku brigadu, nažalost 193 pripadnika su poginula, pet ih se vodi kao nestale. Više od 1500 osoba je ranjeno. Ova brigada nosi ime i po legendarnom zapovjedniku Andriji Matijašu Pauku.

"Nažalost, vitez Andrija Matijaš Pauk poginuo je u posljednjoj operaciji Hrvatske vojske u Bosni i Hercegovini", kaže Miljenko Modrić, dopredsjednik veterana 4. gardijske brigade. Kaže da svi znaju za Andriju Matijaša Pauka. "To je bio vrstan čovjek koji je pazio na svakoga vojnika i veliki vojskovođa, pogotovo u svim dijelovima vojne strategije i ratovanja", dodaje.

Ova je gardijska brigada dala i mnoge ratne zapovjednike, pa i ministre. Ponosni su veterani na ministra obrane i potpredsjednika Vlade Damira Krstičevića, za kojega kažu da u posljednje vrijeme radi izuzetne napore da "podigne vojsku na onaj nivo na kojem pobjednička hrvatska vojska i treba biti". Ponosni su i na generala Mirka Šundova. "Ponosni smo što su iz naših redova, iz naše brigade, udarne četvrte, ljudi pozicionirani na najvećim odgovornim mjestima u RH", komentira Miljenko Modrić

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!