07:17 / 28.07.2018.

Autor: B.S.Lj./HRT

Udarni turistički vikend - gužve na cestama

foto: Igor Kralj/PIXSELL

foto: Igor Kralj/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Gužve su se na cestama počele stvarati već rano jutros.
Traje najveća ovoljetna smjena turista. Vrhunac je turističke sezone, a još od petka poslijepodne stvaraju se kolone na cestama prema moru, kao i na onima prema unutrašnjosti -  bilo da je riječ o čekanju na prijelaz granice ili pak na naplatu cestarine. Kolone prema Zagrebu, primjerice, bile su i do 12 kilometara.

Promet je, prema podacima HAK-a objavljenima u 22,30 sati, srednje gust na cestama u smjeru mora i u smjeru unutrašnjosti, na autocesti A3 Bregana-Lipovac u oba smjera, te na pojedinim graničnim prijelazima.

Moguće su gužve na pojedinim dionicama autocesta u blizini odmorišta i čvorova, pa HAK vozače poziva da brzinu vožnje prilagode trenutačnim uvjetima na cesti i pripaze na sigurnosni razmak između vozila.

Na ulazu i izlazu s autoceste u Lučkom i na naplatnoj postaji Demerje nema dužih čekanja. Zabrana prometa za teretna motorna vozila najveće dopuštene mase iznad 7,5 tona na pojedinim cestama u Istri i priobalju bit će u nedjelju od 12 do 23 sata.

Zbog radova vozi se jednom stranom, dvosmjerno, na autocesti A3 Bregana-Lipovac između čvorova Velika Kopanica i Babina Greda.Gužve su danas bile i na većini graničnih prijelaza sa Slovenijom, Bosnom i Hercegovinom, Srbijom i Crnom Gorom. Najdulje se jutros čekalo na Graničnom prijelazu Macelj.Posljednje srpanjske subote pojačan je promet i u Primorsko-goranskoj županiji. Trajektna pristaništa bila su puna vozila koja su čekala na prijelaz na neki od kvarnerskih otoka, no bez višekilometarskih kolona. Na Krčkome mostu bio je pojačan promet u oba smjera. Na izlasku s otoka Krka u smjeru kopna kolona je bila duga četiri kilometra. Prometni zastoji stvarali su se i prema mostu kod rotora gdje je policija naizmjenično puštala vozila u smjeru Krka odnosno Crikvenice. Duljih čekanja ipak nije bilo.Iz splitske zračne luke danas je poletjelo ili sletjelo 111 zrakoplova s 30 tisuća putnika, a sutra će prema najavama još 28 tisuća. Ta zračna luka u srpnju je ostvarila porast prometa od 14 posto, a cijela srednja Dalmacija nije imala nikakvih srpanjskih rupa. Kroz trajektnu luku tijekom vikenda proći će čak 87 tisuća putnika, a bilo je i izvanrednih isplovljavanja prema Braču. Unatoč čekanju na vrelom suncu nervoze nije bilo.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!