Udio novozaraženih u Međimurskoj županiji između 50 i 60 posto

10.11.2021.

20:11

Autor: Danijela Bratić Herceg /Dnevnik/IMS/HRT/D.D.

U Međimurskoj županiji oko 60% novozaraženih

U Međimurskoj županiji oko 60% novozaraženih

Foto: Dnevnik / HRT

Stanovnici Varaždinske županije u subotu od 8 do 12 sati moći će se cijepiti u stotinjak ordinacija obiteljske, pedijatrijske i medicine rada - i to bez najave. To je prvi put u Hrvatskoj da se cijepljenje organizira na takav način. U susjednoj Međimurskoj županiji nikad više novozaraženih, čak 520.

- Gotovo 60 posto testiranih u Međimurskoj županiji pozitivno je na koronavirus, izvijestila je novinarka Danijela Bratić Herceg za Dnevnik HTV-a.

- Od polovine rujna bilježimo porast incidencije koronavirusa u našoj županiji, s tim da je zadnja dva tjedna taj broj iznimno visok, udio pozitivnih zaista je između 50 i 60 posto. Vjerujemo da je razlog tome i delta plus varijanta samog virusa, koji je otkriven u uzorcima naših pacijenata, objašnjava Marina Payerl Pal, dr. med.,ravnateljica ZJZ-a Međimurske županije.

Payerl Pal je dodala kako ovako visoku udio zaraženih svakako stvara pritisak na zdravstveni sustav.

- Ta velika brojka se odražava i na našu županijsku bolnicu, koja trenutno zbrinjava i brine za 73 pacijenata, od koji 80 posto nije cijepljenih, a 20 posto je. Od tih 73, dvoje je na mehaničkoj ventilaciji. Nažalost, očekuje se i veći priljev pacijenata u bolnicu, tako da se bolnica sprema i s odjelima reorganizira svoj rad, opisuje Payerl Pal.

Cijepljenje

- Prilično smo ponosni na dosadašnji tijek cijepljenja, do sada je u Međimurskoj županiji procijepljeno preko 62 posto građana starijih od 18 godina, takav pozitivan trend se nastavlja i dalje, na tome intenzivno radimo svi zajedno, cijeli zdravstveni sustav, i liječnici obiteljske medicine, bolnički liječnici i naravno zavodski liječnici na način da imamo otvoreni pristup cijepljenju još od početka svibnja kontinuirano, svakodnevno, bez najava od 9 do 18 sati. Sad pojačavamo mogućnosti dolaska na cijepljenje na način da smo aktivirali novi punkt za masovno cijepljenje, započinjemo s njim u subotu, najavila je Marina Payerl Pal, dr. med.,ravnateljica ZJZ-a Međimurske županije.

- Do sada je umrlo 315 osoba od covida od kojih niti jedna nije bila cijepljena, tako je ovo ponovno prilika da pozovem sve naše građane da se odazovu na cijepljenje i da se na taj način zaštite, ali naravno to nije dovoljno, nego bi i dalje trebali nastojati činiti maksimalno i pridržavati se već svih onih dobro poznatih mjera, naglasila je Payerl Pal.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!