Udomitelji dobivaju svoj dan, 31. svibnja

27.03.2023.

07:18

Autor: M.M./Hina/HRT

Udomitelji dobivaju svoj dan, 31. svibnja

Udomitelji dobivaju svoj dan, 31. svibnja

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Za nešto više od dva mjeseca, 31. svibnja, u Hrvatskoj bi se prvi put službeno trebao obilježiti Nacionalni dan udomiteljstva, time bi se odalo priznanje oko 2.500 udomitelja koji pružaju ljubav i skrb udomljenim osobama, posebno djeci bez odgovarajuće roditeljske skrbi.

Vlada se, naime, ovaj tjedan, suglasila sa prijedlogom saborskog Odbora za obitelj, mlade i sport da se proglasi taj Dan, ali je predložila da se obilježava 31. svibnja, umjesto 18. svibnja, kako je to predložio Odbor.

Na potezu je sada Hrvatski sabor, kojemu je Vlada poslala svoje mišljenje i koji će donijeti konačnu odluku.

Po dostupnim podacima, Hrvatska ima oko 2.500 udomitelja, od čega oko 1.300 za djecu, ostali udomljuju odrasle osobe.

Udomiti se mogu djeca koja iz različitih razloga ne mogu odrastati u vlastitoj obitelji i odrasle osobe koje nisu u mogućnosti brinuti se za sebe, primjerice osobe s invaliditetom, trudnice, starije i teško bolesne osobe, žrtve obiteljskog nasilja i trgovanja ljudima, beskućnici, ovisnici o alkoholu, drogama, kockanju itd.

Promjenu datuma Vlada je predložila, uz objašnjenje da se s time suglasio Forum za kvalitetno udomiteljstvo djece - udomitelji za djecu, kao prva mreža udruga udomitelja za djecu u Hrvatskoj koja danas okuplja 11 udruga.

Globalna inicijativa da 31. svibnja bude svjetski dan udomiteljstva


Zemlje koje obilježavaju nacionalni dan udomiteljstva čine to na različite datume, ali postoji globalna inicijativa World Foster Day da se 31. svibnja obilježava kao svjetski dan udomiteljstva, navodi Vlada.

Napominje da se 15. svibnja obilježava Međunarodni dan obitelji, te da bi, s obzirom na značenje i važnost udomiteljstva, obilježavanje Nacionalnog dana 31. svibnja bio logičan slijed.

S ciljem proglašenja Nacionalnog dana udomiteljstva, Odboru za obitelj, čija je predsjednica Vesna Vučemilović (HS), obratili su se predstavnici inicijative Nosim plavo za udomiteljstvo koju je pokrenuo Centar za pružanje usluga u zajednici Klasje iz Osijeka.

Odbor je o toj inicijativi raspravljao još prošle godine i jednoglasno ju podržao, predlažući Saboru da proglasi Nacionalni dan udomiteljstva, 18. svibnja.

Argumentirao je pritom kako bi proglašenje, a potom i obilježavanje toga Dana pridonijelo vidljivosti i jačanju pozitivne slike udomiteljstva u društvu te sustavnoj senzibilizaciji građana za taj plemeniti posao.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!