09:24 / 15.02.2018.

Autor: HRT

Udovice branitelja razočarane predsjednicom Grabar-Kitarović

-

-

Foto: - / -

Udruga udovica branitelja iz Domovinskog rata reagirala je na izjave predsjednice da se ne smije dopustiti da pojedinci s rubova političkog spektra definiraju politiku.
Zbog izjave predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović tijekom posjeta srbijanskog predsjednika Hrvatskoj, da se ne smije dopustiti da pojedinci s rubova političkog spektra ili s rubova bilo kakvog razmišljanja definiraju politiku, Udruga udovica hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata održala je konferenciju za novinare. 

Na njoj su pročitale otvoreno pismo upućeno predsjednici Republike u kojem su izrazile nezadovoljstvo jer je prosvjednike protiv srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića svrstala na rub političkog spektra. U tim izjavama, unatoč kasnijem negiranju predsjednice Grabar-Kitarović, prepoznale su sebe, što ih je iznenadilo i povrijedilo.

"Vi kao predsjednica Republike Hrvatske učinili ste nedopustivu povredu predsjedničke dužnosti dijeleći hrvatske građane na rubne i elitne. Vi ste predsjednica svih hrvatskih građana i ne smijete ih dijeliti ni po kojoj osnovi. No, ako već nas svrstavate na marginu, pitamo Vas tko je onda po Vama elita? Jesu li to dezerteri, ratni profiteri, politički torbari, politički kameleoni, stranački podobnici, prodavači nacionalnog bogatstva, izdajnici nacionalnih interesa, utajivači poreza i lažni humanitarci", poručila je između ostalog Rozalija Bartolić, predsjednica Udruge, čitajući otvoreno pismo.Prije početka svog obraćanja, odnosno čitanja otvorenog pisma, naglasile su kako "nema potrebe za bilo kakvim daljnjim opravdanjima od strane gospođe predsjednice i njezine sporne izjave te objašnjavanjem kako se njezina sporna izjava ne odnosi na njih". "Dokaz tome da smo upravo mi ta sporna skupina je zabrana skupa na Trgu sv. Marka, kojega smo uredno prijavile i za to dobile dopuštenje", poručile su.Hrvatski branitelj i saborski zastupnik HDZ-a Stevo Culej rekao je da suosjeća s udovicama koje su Vučićevim dolaskom opet proživjele traumu jer ih je podsjetio na velikosrpsku agresiju, pri čemu nije nevažna ni njegova osobna uloga. No, kaže, obitelji koje traže svoje najmilije do podataka mogu doći samo suradnjom i razgovorom.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!