Udruga Cukrići ogorčena jer HZZO ne želi uvrstiti lijek na osnovnu listu

13.07.2022.

16:12

Autor: V.G./Hina/HRT

 HZZO odbio zahtjev za o uvrštavanje lijeka Baqsimi na osnovnu listu

HZZO odbio zahtjev za o uvrštavanje lijeka Baqsimi na osnovnu listu

Foto: Josip Regovic / PIXSELL

Udruga Cukrići izrazila je srijedu ogorčenje jer je HZZO odbio njezin zahtjev za o uvrštavanje lijeka Baqsimi, glukagona u spreju, za dijabetes tip 1 u Osnovnu listu lijekova HZZO-a.

Nakon što su Cukrići uputili otvoreno pismo, koje su prenijeli mnogi mediji, u kojem traže uvrštavanje glukagona u spreju u Osnovnu listu lijekova, dobili su iz HZZO-a negativan odgovor.

Kao najvažniji razlog odbijanja HZZO je naveo cijenu lijeka, iako je cijena smanjena za četvrtinu, a udruga je prikupila više od 37.000 potpisa podrške svom zahtjevu, navodi se u priopćenju.

Cukrići i dalje smatraju da je takva odluka HZZO-a neopravdana i neargumentirana, te su priložili i dopis podrške predsjednice saborskog Odbora za zdravstvo i socijalnu politiku Renate Sabljar Dračevac.

Poručili su kako se nadaju da će ipak, uz sve argumente i angažman koji traje već godinu dana, glukagon u spreju uskoro biti stavljen na Osnovnu listu lijekova.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!