10:26 / 18.09.2019.

Autor: D.M./HRT

Udruga Franak: Kad smo krenuli 2011. smijali su nam se

Foto: arhiva, Sanjin Strukic/PIXSELL

Foto: arhiva, Sanjin Strukic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Goran Aleksić je naveo kako će Vrhovni sud morati odlučiti i jesu li ugovori s valutnim klauzulom u švicarskim francima ništavni.
Udruga Franak točno u podne održala je konferenciju za novinare na kojoj se osvrnula na jučerašnju objavu odluke Vrhovnoga suda koju su nekadašnji korisnici kredita u švicarskim francima čekali - osam godina.

- Vrhovni sud odbio banke - očekuje se val tužbi

- Zadovoljstvo objaviti da imamo konačnu pobjedu u kolektivnoj tužbi protiv osam banaka koje su iskorištavale hrvatski narod. Ničeg ne bi bilo bez našeg pravnog tima, bez Nicole Kwiatkowski, koja je postavila tužbu i bez presude suca Radovana Dobronića. Potom su Trgovački i Vrhovni sud krenuli u smjeru da daju pravo bankama, ali je vrhunska tužba Ines Bojić vratila priču na pravi smjer, izjavio je predsjednik Upravnog odbora Udruge Franak Elvis Sudar. Zahvalio je svim članovima i sucima Vrhovnog suda koji su, kazao je "vratili vjeru u pravnu državu".

– Kad smo krenuli 2011., svi su nam se smijali. Sada 125 tisuća ljudi može tužiti banke, 30 tisuća ih je već tužilo i očekujem da do lipnja 2023. bude ukupno više od 100 tisuća tužbi, izjavio je saborski zastupnik Goran Aleksić koji je naveo kako će Vrhovni sud morati odlučiti jesu li ugovori s valutnim klauzulom u švicarskim francima ništavni. Dužnicima je poručio i da ne žure s tužbama jer imaju vremena sve do 2023. godine te da pričekaju da Udruga Franak "pripremi novi teren".

Aleksić poručuje da će kao saborski zastupnik pokušati ishodovati zakonsko rješenje, a u prilog tome pozvao se na europsku direktivu 93/13, koja državi dopušta zakonsko rješavanje problema nepoštenih uvjeta u potrošačkim ugovorima. Aleksić napominje da se ona ne odnosi samo na one oštećene u "slučaju franak", već i sve koji su imali i eurske i kunske kredite. "Svi dužnici, bez obzira na vrstu kredita i valutu, do 10. siječnja 2013., ugovarali su nepoštene i zbog toga ništetne kamatne stope, i imaju pravo na obeštećenje", tvrdi Aleksić.

- Presuda je u potpunosti u korist potrošača, a hoće li sada biti mudrosti s jedne i druge strane da se to riješi kroz neke nagodbe, ili će se opet prebaciti na leđa potrošača da idu u pojedinačne parnice, još ćemo vidjeti, kazala je Nicole Kwiatkowski. Za razliku od Aleksića, Kwiatkowski napominje da svaka parnica nosi rizik te da kao odvjetnica nikad neće reći da je nešto "sto posto sigurno", no kako je presuda vrlo dobra podloga da se krene u postupak "koji je vrlo izvjestan da će uspjeti".

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!