14:47 / 10.03.2020.

Autor: D.M./Hina/

Udruga franak o odluci Vrhovnog suda: Nismo se pomaknuli s mjesta

Foto, ilustracija, Patrik Macek/PIXSELL

Foto, ilustracija, Patrik Macek/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Sklapanjem sporazuma između banaka i korisnika kredita temeljem izmjena Zakona o potrošačkom kreditiranju - nastala je nova pravna osnova.
Udruga franak objavila je nakon odluke Vrhovnog suda u oglednom postupku vezano uz kredite u švicarskim francima kako po rješenju oglednog postupka nije došlo do pomaka te da je Sud izbjegao obrazložiti imaju li dužnici pravo na obeštećenje nakon provedene konverzije. Oglednim postupkom rješavano je pitanje koje nije bitno i sada imamo odgovor koji nam ništa ne govori o tome jesu li ugovori u francima ništetni i kakva su naša prava na obeštećenje do dana konverzije. Opet moramo čekati na revizije koje smo čekali i prije, tvrde u Udruzi franak u objavi na Facebooku.

Smatraju kako se Vrhovni sud igra sudbinama ljudi i dalje. Najprije smo imali konverziju baš zbog njegove sporosti, a sada nakon osam godina od početka kolektivnog postupka Vrhovni sud i dalje drži sto tisuća obitelji u neizvjesnosti uz ocjenu kako je to sramotno.

Banke su očigledno uspjele svojim pritiscima djelovati na suce i sve ono što su banke tvrdile ušlo je u sadržaj rješenja, dok se Vrhovni sud niti jednom riječju nije osvrnuo na naše očitovanje te na očitovanja drugih tužitelja umješača, drže u Udruzi franak.

Njihov pritisak urodio je plodom. Uslijed toga, Vrhovni sud je pokazao još jednom svoju inertnost, neshvaćanje problema i potpunu društvenu neodgovornost odgađanjem konačnog rješenja svih pravnih pitanja u slučaju franak, ocjenjuju u Udruzi.

Vrhovni sud: Konverzija je valjana

Vrhovni sud zaključio je, u prvom oglednom postupku u vezi kredita u švicarskim francima, da je sporazum o konverziji sklopljen na temelju izmjena Zakona o potrošačkom kreditiranju valjan i ima pravne učinke u slučaju kada su ništetne odredbe osnovnog ugovora o kreditu o promjenjivoj kamatnoj stopi i valutnoj klauzuli.

Odlukom u oglednom postupku donesenom 4. ožujka sud je odgovorio na pravno pitanje je li sporazum o konverziji sklopljen na osnovi Zakona o izmjeni i dopunama Zakona o potrošačkom kreditiranju nepostojeći ili ništetan u slučaju kada su ništetne odredbe osnovnog ugovora o kreditu o promjenjivoj kamatnoj stopi i valutnoj klauzuli, izvijestio je u utorak Vrhovni sud.

Na taj način, prvi put od stupanja na snagu novele Zakona o parničnom postupku od 1. rujna 2019., Vrhovni sud zauzeo je pravno shvaćanje o pitanju koje je od odlučnog značenja za veći broj tužbi koje su u većem broju predmeta podnesene pred prvostupanjskim sudovima ili se njihovo podnošenje očekuje, a na prijedlog koji je podnio Općinski sud u Pazinu, pojašnjavaju u priopćenju.

Odluka se temelji na zaključku da je prijašnjim presudama hrvatskog suda pravomoćno utvrđeno da su nepoštene i ništetne odredbe osnovnog ugovora o promjenjivoj kamatnoj stopi i valutnoj klauzuli u švicarskim francima, ali nije rečeno da bi osnovni ugovori zbog toga bili ništetni u cijelosti.

Svi sudovi vezani su ovim pravnim shvaćanjem

Nadalje, zaključeno je, da je u sprječavanju i otklanjanju nepoštene poslovne prakse kreditnih institucija, kao i zbog produbljivanja dužničke krize, donesen poseban propis, koji je usklađen sa Ustavom što je potvrdio postupak pred Ustavnim sudom, prema kojem su kreditne institucije bile dužne postupati po tom Zakonu, dok je korisnicima kredita dana dispozicija hoće li pristupiti sklapanju sporazuma ili će zadržati važeće ugovorene uvjete.

Sklapanjem sporazuma između banaka i korisnika kredita, koji su sklopljeni suglasno tom Zakonu, kao posebnom propisu, nastala je nova pravna osnova, na koju nema mjesta primjeni općih pravila obveznog prava o novaciji ugovora.
Svi sudovi, u nastavljenim postupcima, vezani su ovim pravnim shvaćanjem pa će se predmeti brže i lakše rješavati, čime će se osim veće pravne sigurnosti postići brže i jeftinije sudovanje, ističe Vrhovni sud.
Foto: arhiva, Patrik Macek/PIXSELL

Foto: arhiva, Patrik Macek/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!