Udruga Franak zatražila sastanak kod premijera

20.04.2023.

09:26

Autor: HRT/A.S.

Prosvjed Udruge Franak

Prosvjed Udruge Franak

Foto: Sanjin Strukic / PIXSELL

Jučer su uputili pismo predsjedniku Vlade RH s molbom da primi delegaciju Udruge Franak na hitni sastanak kako bi razgovarali o problemima na koje nailaze potrošači u ostvarivanju svojih prava na temelju kolektivne presude u slučaju franak.

Žele s predsjednikom Vlade RH razgovarati o pitanjima zastare potraživanja te o neučinkovitosti Vrhovnog suda RH koji manje od dva mjeseca prije zastare potraživanja preplaćenih anuiteta na temelju kolektivne presude i dalje nije donio bitne odluke vezano za konvertirane kredite, ali nije odlučio niti o ništetnosti cijelih ugovora s valutnom klauzulom CHF.

Vlada RH određenim zakonskim rješenjima može pomoći da potrošači ostvare svoja nedvojbena i evidentna prava, za to je potrebna jedino politička volja, jer Europska komisija je davnih dana svojim mišljenjem omogućila Vladi RH da podigne zaštitu potrošača u Republici Hrvatskoj na potreban i učinkoviti nivo, poručili su iz Udruge. 

Pismo dali predsjedniku Vrhovnog suda 

- Naše pismo dali smo na znanje i predsjedniku Vrhovnog suda RH kao i predsjedniku Građanskog odjela VSRH, jer je Vrhovni sud svojim odugovlačenjem upravo uzrokovao pravnu nesigurnost zbog koje mnogi građani s pravom na tužbu nisu još uvijek tužili banke radi obeštećenja, objasnili su. 

Očekuju da ih predsjednik Vlade RH pozove na sastanak u roku od 8 dana, jer vremena više nema.

Zastara potraživanja nastupa za 55 dana.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!