08:48 / 16.09.2021.

Autor: V.G./Hina/HRT

Udruga građana SOS Zagreb predlaže izmjene Zakona o obnovi

SOS Zagreb

SOS Zagreb

Foto: Patrik Macek / PIXSELL

Udruga građana SOS Zagreb aktivno se uključila u izradu prijedloga izmjena i dopuna Zakona o obnovi pa tako, uz ostalo, predlažu da obnova bude obvezujuća i da se izbaci cijena kao kriterij odabira izvođača.

Fokusirali su se na nekoliko prijedloga izmjena Zakona o obnovi, među kojima je i onaj da je obnova obvezujuća i da su su/vlasnici obavezni pokrenuti obnovu do 1. lipnja 2022.

Također, traže ukidanje zabrane trgovanja pet godina nakon obnove i ukidanje obaveze povrata subvencijskih sredstava ako dođe do prodaje prostora/stana unutar pet godina.

Predlažu i plaćanje dijela koji je obaveza su/vlasnika nakon dovršetka izvođenja radova i predaje završnog izvješća nadzornog inženjera, a ako to ne učine, država ima pravo upisa hipoteke na razmjerni dio (onih su/vlasnika koji nisu uplatili svoj dio).

Jedan od prijedloga je također i taj da obnova po službenoj dužnosti tj. bez suglasnosti su/vlasnika umanjuje njegovo pravo na maksimalno 50 posto troška obnove.

Traže uklanjanje zgrada koje su uništene potresom odlukom većine su/vlasnika (ne svih), uplatu novčane pomoći u samoobnovi u obliku predujma i isplatu novčane pomoći odnosno sredstava za obnovu u roku 15 dana.

Predlažu izbacivanje cijena kao kriterija odabira izvođača i primjena Zakona o javnoj nabavi, pravo na subvenciju su/vlasnika koji to nisu bili 22. ožujka, pravo na subvenciju obnove - imovinsko pravo koje prelazi na nasljednike, kao i ne-zasnivanje obnove povijesne jezgre na dokumentima koji nikad nisu napravljeni niti objavljeni (Program cjelovite obnove povijesne urbane cjeline Grada Zagreba) te uključivanje predstavnika građana u Stručni savjet.

Prijedloge izmjena Zakona o obnovi izradili su suosnivači SOS Zagreb Andrej Šooš Maceljski i Tomislav Bartolić, a na cjelovitoj pripremi sudjelovao je čitav osnivački i upravljački tim SOS Zagreb, izvijestili su iz te udruge.

- U našem prijedlogu izmjena i dopuna nismo se osvrtali na ulogu konzervatora te pitanja statike, konstrukcije, građevine i inženjerstva, jer vjerujemo da će na tu temu strukovne Komore imati kvalitetnije opservacije i prijedloge. Ovdje prvenstveno mislimo na definiciju što sve uključuje obnova fasada, energetska obnova te ulogu konzervatora u kontekstu obnove povijesne jezgre i zaštićenih kulturnih dobara, istaknuli su iz SOS Zagreb.

Ističu i kako od početka rade na stvaranju "regulatornog i tržišnog okvira u kojem će obnova grada Zagreba biti brža, transparentnija i pravednija".

Stajalište Udruge SOS Zagreb je da situaciju vezanu za potres i mogućnost obnove, uz korištenje subvencijskih sredstava, treba vidjeti kao priliku za sve uključene, a ponajviše građane.

- Istovremeno, naš pristup izmjenama i dopunama ne zanemaruje kapacitete i mogućnosti kako operativne, tako i financijske samog regulatora, odnosno provoditelja obnove. Smatramo da bez sinergijskog djelovanja i podjele obaveza i odgovornosti na sve, nije moguće postići uvjete koji će obnovu pokrenuti, a kamoli u razumnom vremenskom roku uspješno i završiti, stoji u priopćenju.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!