13:41 / 31.08.2020.

Autor: M.M./Hina

Udruga liječnika u ugovornom odnosu podržava prijedloge epidemiologa

Ilustracija (Kristina Stedul Fabac/PIXSELL)

Ilustracija (Kristina Stedul Fabac/PIXSELL)

Foto: - / PIXSELL

Udruga liječnika poslodavaca u ugovornom odnosu pri Hrvatskoj udruzi poslodavaca (HUP), podržala je prijedloge epidemiologa upućene ministru zdravstva Viliju Berošu.
Udruga liječnika poslodavaca u ugovornom odnosu pri Hrvatskoj udruzi poslodavaca (HUP), podržala je prijedloge epidemiologa upućene ministru zdravstva Viliju Berošu s ciljem rasterećenja zdravstvenog sustava.

-
Epidemija koronavirusa - najnovije informacije  

Ujedno izražavaju zabrinutost načinom komunikacije kojim se krivnja svaljuje na privatne poslodavce tj. liječnike u ugovornom odnosu.

- Optuživanjem i prozivanjem kolega nećemo postići potreban učinak u borbi s ovom krizom, već samo i isključivo zajedništvom. Izjavama poput onih koje smo danas mogli pročitati u pojedinim medijima, a kojima se optužuju liječnici poslodavci u ugovornom odnosu za nemar i nedostatak angažmana, nanosi se šteta ne samo liječnicima u primarnoj zdravstvenoj zaštiti nego i cijelom sustavu privatnog zdravstva, ističe se u priopćenju udruge.

To pokazuje, dodaju, veliki stupanj nepoznavanja rada liječnika u primarnoj zdravstvenoj zaštiti koji sudjeluju u sprečavanju bolesti  i zbrinjavanju većine zdravstvenih potreba cjelokupnog stanovništva Hrvatske.

Iz Udruge poručuju kako nedostatak kadrova dovodi do preopterećenja cijelog sustava.

- Liječnici opće obiteljske medicine od samog početka izbijanja krize na dispoziciji su svim pacijentima, kao i kolegama epidemiolozima, a njihovo radno vrijeme ne prestaje kada napuste svoje ordinacije.

Navodi se kako je na prošlotjednom sastanku s ministrom Berošem zatraženo da se u konzultativni tim ministra uključi i predstavnik liječnika opće obiteljske medicine kao i da su pružatelji usluga u zdravstvu okupljeni u HUP-u, kao odgovorni dionici društva, ponudili na raspolaganje sve svoje stručne i prostorne kapacitete zdravstvenom sustavu u svrhu rasterećenja i oslobađanja prostora u javnom zdravstvu za najkritičnije pacijente.

- Sinergija privatnog i javnog zdravstva, osobito u vrijeme krize s kojom smo bili suočeni pokazala se kao najbolji model i trebala bi biti od posebnog interesa za Republiku Hrvatsku, sve njezine građane i sve koji u tom sustavu djeluju pružajući usluge bez obzira radi li se o javnom ili privatnom sektoru, navodi Udruga liječnika poslodavaca u ugovornom odnosu.

Hrvatsko društvo epidemiologa u pismu ministru Berošu iznijelo je niz prijedloga kojima je cilj rasterećenje epidemiologa koji su pod velikim opterećenjem uslijed tzv. koronakrize.

Oni tako traže uključiti liječnike obiteljske medicine u izdavanje nalaza svojim osiguranicima nakon provedenog testiranja na koronavirus, oslobođenje epidemiologa od davanja kliničkih savjeta pacijentima sa zdravstvenim tegobama te angažman liječnika pod nadzorom za rad u COVID ambulantama.

Društvo, među ostalim, traži hitno raspisivanje specijalizacije iz epidemiologije koje će financirati Ministarstvo zdravstva, pojačanje epidemioloških timova s po jednim magistrom sanitarnog inženjerstva te omogućiti korištenje zajedničkog softvera za praćenje oboljelih, zaraženih te njihovih kontakata, kao i uvođenje obavještavanja putem SMS poruke.

Smatraju i da treba nabaviti aparate za testiranje svim zavodima za javno zdravstvo te razmisliti o promjeni strategije stavljanja u samoizolaciju svih kontakata.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!