Udruga Obitelji 3plus: Afirmativnije okruženje bez predrasuda

16.10.2018.

14:10

Autor: M.M./Hina

default error photo
U Hrvatskoj je prema posljednjem popisu stanovništva 112.830 obitelji s troje ili više djece u kojima živi gotovo 600.000 osoba, istaknuto je na predstavljanju udruge Obitelji 3plus.
U Hrvatskoj je prema posljednjem popisu stanovništva 112.830 obitelji s troje ili više djece u kojima živi gotovo 600.000 osoba, istaknuto je na predstavljanju novoosnovane udruge obitelji s troje ili više djece - Obitelji 3plus, koja želi zastupati interese tih obitelji i stvaranjem afirmativnijeg okruženja bez predrasuda.

"Nakon međusobnih konzultacija, nekolicina nas roditelja iz velikih obitelji zaključili smo da bez samoorganizacije interesi velikih obitelji, kojih u Hrvatskoj ima više od 112.000, nikada neće doći u fokus javnosti i politike. Ovakav model postoji diljem Europe i iznimno je uspješan", rekao je na konferenciji za novinare Ivan Malbašić, predsjednik udruge Obitelji 3plus.

Osim uštedama i podizanjem kvalitete života, Udruga želi zastupati interese 3plus obitelji stvaranjem afirmativnijeg okruženja bez predrasuda, poticanjem znanstvenih istraživanja o različitim aspektima njihovog života, organiziranjem radionica, povezivanjem radi međusobne podrške, poticanjem tvrtki na društveno odgovorno poslovanje i utjecanjem na javne politike.

Udruga je osmislila obiteljsku karticu s popustima i posebnim pogodnostima za 3plus obitelji koji njihovu svakodnevicu s brojnim financijskim i logističkim izazovima čine, kako ističu, jednostavnijom.

Pomoćnik ministrice za demografiju Ivica Bošnjak istaknuo je da ministarstvo podržava ovu inicijativu jer roditelje smatra važnim dionicima u kreiranju politike za obitelj i mlade pa je njihova samoorganizacija apsolutno poželjna.
Naveo je da prema zadnjem popisu stanovništva u Hrvatskoj ima ukupno 867.000 obitelji s djecom, od čega 435.000 s jednim djetetom, 319.000 s dvoje djece, 87.000 s troje i oko 18.000 s četvero djece.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!