14:56 / 26.01.2022.

Autor: I.Z./HRT/Hina

Udruga odgojitelja Sidro: Tražimo kontrolu zdravlja u vrtićima i zapošljavanja

"Tražimo kontrolu zdravlja u vrtićima i zapošljavanja"

"Tražimo kontrolu zdravlja u vrtićima i zapošljavanja"

Foto: Zeljko Lukunic / PIXSELL

Ne tražimo testiranje djece već bolju koordinaciju svih službi, kontrolu zdravlja u vrtićima i hitna dodatna zapošljavanja, poručili su u srijedu iz Udruge Sidro - odgojitelji u zaštiti prava djeteta u dječjem vrtiću.

Trebamo reakciju države, trebamo podršku jer će ovaj sustav, prva stepenica institucionalnog odgoja i obrazovanja, pasti u ambis iz kojega više neće moći izaći, poručili su u priopćenju.

Podsjećajući na izjave resornih ministara kako će nove mjere testiranja školske djece državu koštati 70 do 100 milijuna te kako je u školama velik broj samoizolacija i djece i nastavnika te nema tko voditi nastavu, iz Sidra upozoravaju kako je u vrtićima situacija ista, a moguće i teža.

Ako država ima novca za kratkoročne mjere u školama, ima li novaca za kratkoročne mjere i u vrtićima? Ima li novca za hitno zapošljavanje dodatnih odgojitelja, pomoćnika za njegu i skrb i drugih nestručnih zamjena, budući da odgojitelja na tržištu rada navodno nema. Ima li novca za zapošljavanje zamjena za bolovanja i samoizolacije, za zapošljavanje dodatnog tehničkog osoblja, jer ni u vrtićima više nema tko raditi, pitaju iz udruge odgojitelja Sidro.

Kažu i kako se pravimo da Covid u vrtićima ne postoji, čudimo se broju pozitivnih slučajeva i izolacijama dok se s druge strane događaju nepoštivanja mjera.

- Odgojitelji padaju s nogu, skupine se vrte iz izolacije u izolaciju, nema dovoljno zaposlenih da održe vrtiće na životu. A ako nema vrtića, padaju svi sustavi. Želimo da vrtiće stave na prvo mjesto jer i jesu prva stepenica i želimo moći normalno raditi. Treba nam kadar koji će to sve moći podnijeti, treba nam više ljudi, poručuju iz udruge Sidro.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!