Udruga "Sveti Rok": Razlikovati veterane od branitelja

16.08.2022.

11:28

Autor: Marija Vukasović Petrinović/T.V./Radio Osijek/HRT

Počast poginulima

Počast poginulima

Foto: HTV / HRT

Udruga hrvatskih stradalnika Domovinskog rata "Sveti Rok" - nakon mise zadušnice u kapelici svetog Roka trideset dvojici poginulih suboraca odala je počast paljenjem svijeća i molitvom pred križem na križanju Rokove i Hebrangove ulice u Osijeku.

- Predložit ćemo, kaže predsjednik udruge Zlatko Bebek, svim članovima saborskih klubova, predsjedniku Vlade i predsjedniku Republike te ministru hrvatskih branitelja da se, ne zadirući u prava, počne razlikovati pojam veterana od hrvatskih branitelja, koji mogu biti i civili.

Vjeruju da je zbog pojmovne zbrke došlo do zlonamjernih interpretacija činjenice o rastu broja branitelja, njihovog pravnog statusa i ugleda u društvu. Da se u zakonskim propisima naziv 'branitelj' razlikuje od pojma 'ratni veteran', vjeruju da bi se zaustavila inflacija branitelja, a to su zatražili još 2019.godine.

- Sada ćemo zahtjev ponoviti, istaknuo je Bebek u izjavi HRT-u nakon odavanja počasti poginulima.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!