16:47 / 03.02.2019.

Autor: D.M./Hina

Udruga: Ugroženi osobni podaci blokiranih građana

Foto: Udruga Blokirani, blokirani.hr

Foto: Udruga Blokirani, blokirani.hr

Foto: - / -

Udruga Blokirani zatražila je da Ministarstvo pravosuđa hitno zaštiti od nekontroliranog uvida osobne podatke blokiranih građana.
Udruga Blokirani zatražila je da Ministarstvo pravosuđa hitno zaštiti od nekontroliranog uvida osobne podatke blokiranih građana objavljene na internetskim stranicama tog ministarstva.

- Ulaz na e-Oglasnu ploču pravosudje.hr slobodan je i za 'ukrajinskog hakera' koji, nakon što prođe test i odgovori na teško pitanje koliko je 3+0, može besplatno, neometano uzeti, odnijeti i prodati osobne podatke stotina tisuća hrvatskih građana, njihov OIB, adresu stanovanja, rješenje o ovrsi, iznos duga, popis vjerovnika, upozorava Udruga u priopćenju.

Ističu da je riječ o podacima koji, ako su zloupotrijebljeni, mogu nanijeti nepopravljivu štetu oštećenom građaninu, vjerovniku i RH. Zato traže da se osobni podaci svih građana RH objavljeni na e-pločama odmah zaštite od nekontroliranog uvida. Podsjećaju da Ustav RH svakom jamči sigurnost i tajnost osobnih podataka te ističu da blokirani građani nisu zločinci da bi imali manji stupanj pravne zaštite.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!