17:04 / 08.01.2021.

Autor: M.Š./Hina

Udruga Vigilare nepravomoćno kriva za diskriminaciju LGBTIQ osoba

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

U presudi se nalaže udruzi da u roku od 8 dana mora ukloniti sav diskriminirajući i uznemiravajući sadržaj sa svoje web stranice. Iz Vigilarea su najavili žalbu Vrhovnom sudu.
Udruga Vigilare u petak je pred Županijskim sudom u Zagrebu nepravomoćno proglašena krivom za diskriminaciju, poticanje na diskriminaciju i uznemiravanje LGBTIQ osoba i njihovih obitelji, priopćila je udruga Dugine obitelji koja je protiv Vigilarea podnijela tužbu.

U presudi se nalaže udruzi Vigilare da u roku od osam dana mora ukloniti sav diskriminirajući i uznemiravajući sadržaj sa svoje web stranice, te im se zabranjuje daljnje objavljivanje i korištenje sadržaja koji na bilo koji način diskriminira, potiče na diskriminaciju i uznemirava LGBTIQ osobe, njihove obitelji i djecu. Dugine obitelji tužile su Vigilare zbog pokretanja peticije "Stop homo-propagandi državne televizije".

Zaustavimo fake-duge, zaštitimo djecu i obitelj!" u kojemu se, uz ostalo navodi, da "Hrvatska televizija preko homoseksualnog sadržaja želi skuhati našu djecu i cijelo društvo, te nametanjem homo-propagande normalizirati ono što je neprirodno i nastrano. Peticija je bila objavljena na web stranici udruge s pozivom građanima da spriječe prikazivanje  dokumentarnog filma za djecu Janina dugina obitelj, koji je prošle godine emitirao HRT. 

Po odluci Suda, Vigilare mora na svoj trošak u roku od osam dana objaviti presudu u Jutarnjem i Večernjem listu, te udruzi Dugine obitelji moraju nadoknaditi parnične troškove. Županijski sud također navodi da je svojim postupanjem udruga Vigilare izravno povrijedila Ustavom zajamčena prava svakome na štovanje i pravnu zaštitu njegovog osobnog i obiteljskog života, te da se tekstovi na web stranici peticije navedene u sporu ne mogu smatrati slobodnim iznošenjem misli i govora budući da nisu u skladu s Ustavom zajamčenim slobodama prvenstveno zaštitom osobnog i obiteljskog života.

Udruga Vigilare najavila je žalbu Vrhovnom sudu

- Vigilare smatra da su sloboda govora i sloboda vjeroispovijesti ovom presudom grubo povrijeđene i ugrožene, naročito za katoličke vjernike koji ne mogu i ne žele prihvatiti kao normalan ni jedan javni grijeh te, u skladu s vjerskom slobodom, imaju pravo nešto smatrati neprirodnim, nezdravim, nastranim ili fake (lažnim), bilo da se radi o sodomiji, pobačaju, brakolomstvu, bogopsovki ili nekom drugom (smrtnom) grijehu, poručili su iz udruge.

- Svatko ima pravo živjeti po svom, ali kada netko počinje agresivno promicati nešto neprirodno na društvenoj razini, naročito u jednoj katoličkoj zemlji kao što je Hrvatska, mora biti spreman prihvatiti i utemeljene kritike i suprotstavljanje tim pokušajima mijenjanja stoljećima dokazane kršćanske društvene norme, stoji u priopćenju. Dodaju kako će "moliti za suprotnu stranu, kojoj žele dobro - za obraćenje i za mir", ali da će "koristiti sve dostupne pravne mogućnosti u obrani slobode govora i slobode vjeroispovijesti".

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!