14:06 / 11.02.2019.

Autor: Hina/HRT

Udruge pacijenata: HZZO želi ograničiti dostupnost lijekova

Foto: Matija Habljak/PIXSELL

Foto: Matija Habljak/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Udruge pacijenata, organizirane u akciji "Ništa o nama bez nas", izrazile su zabrinutost zbog novog pravilnika HZZO-a o lijekovima i, kako kažu, ograničenja koja se pokušavaju nametnuti.
Udruge pacijenata, organizirane u akciji "Ništa o nama bez nas", izrazile su zabrinutost zbog novog pravilnika HZZO-a o lijekovima i, kako kažu, ograničenja koja se pokušavaju nametnuti. Tvrde da se novim pravilnikom destimulira uvođenje novih, inovativnih lijekova, liječnike se ograničava u propisivanju, a zabrinuti su i zbog mogućnosti ukidanja liste besplatnih lijekova.

Svaki drugi lijek krivotvoren, počinje provjera autentičnosti

Udruge pacijenata ustvrdile su u ponedjeljak, na Svjetski dan bolesnika, da Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje (HZZ) novim pravilnikom potencijalno želi ukinuti osnovnu (besplatnu) listu lijekova i uvesti participaciju za sve lijekove, bez definiranog najvišeg iznosa sudjelovanja.

HZZO-ov novi pravilnik potencijalno će destimulirati stavljanje inovativnih lijekova na listu HZZO-a, zaustaviti širenja indikacija za primjenu pojedinih lijekova, te omogućiti da se pojedini lijek netransparentno premješta s besplatne A liste na B listu, na kojoj su lijekovi na recept koje treba nadoplatiti, upozorili su predstavnici udruga pacijenata na konferenciji za novinare.

Zabrinutost zbog ograničenja koja se pokušavaju nametnuti novim pravilnikom iskazalo je 15 udruga, tri dana nakon što je završilo e-savjetovanje o prijedlogu Pravilnika o mjerilima za stavljanje lijekova na listu lijekova HZZO-a, kao i načinu utvrđivanja cijena lijekova koje će plaćati Zavod, te načinu izvještavanja o njima.

Predloženi pravilnik trebao bi uskladiti s direktivama procedure EU-a o transparentnim mjerilima za utvrđivanje cijene lijekova i njihovo uvrštenje u nacionalne sustave zdravstvenog osiguranja, no udruge smatraju da je njegova krajnja namjera ograničiti stavljanje lijekova na besplatnu listu HZZO-a, osobito inovativnih lijekova.

Njihovi čelnici upozoravaju da kriteriji u HZZO-ovu prijedlogu Pravilnika nisu ni izbliza objektivni i provjerljivi, kao što to propisuje direktiva EU-a - vrlo su nejasno opisani i nedefinirani procesi donošenja odluka, kao i odgovorne ustanove i tijela za donošenje tih odluka.

Dokument HZZO-u ostavlja prostor za proizvoljne odluke kojima u bilo kojem trenutku može mijenjati razinu dostupnosti lijekova i liječenja. To može znatno ugroziti dostupnost lijekova i liječenja hrvatskim građanima, poručili su na konferenciji za novinare.

Horvat: Predlaže se ograničavanje prava pacijenata

Predsjednik udruge "Remisija" Nenad Horvat kaže da prijedlog Pravilnika predlaže ograničavanje prava pacijenata protivno čl. 2 Zakona o zaštiti prava pacijenata.

- Opasna je potencijalna mogućnost da oboljeli ostane bez lijeka u određenom momentu ili da mu se zbog odluke HZZO-a promijeni propisani lijek, jer lijek koji je dotad primao više neće biti dostupan. Pravilnik predmnijeva i ukidanje autonomije liječnika pri propisivanju terapije, jer ih ograničava na lijek koji i nije najbolja opcija za pacijenta, upozorio je Horvat.

Također može doći do diskriminacija temeljem socioekonomskih razlika jer će se pacijenti potencijalnim uvođenjem doplate lijekova podijeliti na one koji mogu i one koji ne mogu platiti svoje liječenje.

- Kao pravnik, u cijelom sam prijedlogu uočio previše prava na diskrecijske ocjene, nedefinirane termine i mogućnosti ekstenzivnih tumačenja, bez definirane obveze konkretnih tijela i ustanova za donošenje i primjenu odluka, rekao je.

Sve uštede koje bi HZZO na takav način ostvario bile bi vidljive samo kratkoročno, a potencijalno mogu dovesti do nemjerljivo većih troškova za zdravstveni sustav i društvo u cjelini, tvrdi Horvat.

U ime udruge "Nismo same" njezina čelnica Ivana Kalogjera optužila je zdravstvenu administraciju za licemjerno ponašanje. Dok ministar zdravstva najavljuje da će borba protiv raka biti prioritet Vlade u ovoj godini, HZZO predlaže Pravilnik koji će znatno ograničiti uvođenje inovativnih lijekova na listu HZZO-a, kao i proširivanje indikacija za postojeće lijekove.

- S jedne strane imamo vlast koja se kune u brigu za onkološke pacijente kao svoj prioritet, a s druge strane ta ista vlast predlaže propise koji će oboljelima onemogućiti moderne vrste liječenja, koje svuda u svijetu jamče duže življenje i bolju kvalitetu života. Nije li to u najmanju ruku licemjerno, zapitala se Kalogjera.

Predsjednik Koalicije udruga u zdravstvu Ivica Belina ističe da je predloženi Pravilnik usmjeren isključivo na smanjenje troškova HZZO-a, a u mnogim je segmentima nedorečen i ostavlja široki spektar diskrecijskih odluka Povjerenstvu za lijekove HZZO-a.

Posljedično to će, kaže Belina, dovesti do još češćih prosvjeda skupina pacijenata kojima liječenje neće biti dostupno, po već viđenom receptu.

- To otvara i prostor za različite manipulacije udrugama pacijenata i grupacijama pacijenata i općom javnošću, ocijenio je.

Udruge pacijenata ne žele takvu situaciju, već jasne, transparente procedure i sigurnost u dostupnost lijekova i liječenja te zdravstvene zaštite svim hrvatskim građanima. To nam jamči Ustav, pa se za pravo na liječenje ne želimo boriti na ulicama, naglašava Belina.

HZZO odbacuje optužbe udruga pacijenata o ograničavanju dostupnosti lijekova

Odgovarajući na Hinin upit, iz HZZO-a su odbacili upozorenja udruga pacijenata koje su ih danas prozvale da novim pravilnikom nastoje, uz ostalo, ukinuti A listu lijekova i povećati participacije na B listi. Netočna je tvrdnja kako "HZZO želi ograničiti dostupnost lijekova i liječenja pacijentima u Hrvatskoj", navodi se u odgovoru HZZO-a te ističe da Pravilnik o mjerilima za stavljanje lijekova na listu lijekova HZZO-a donosi Ministarstvo zdravstva, a ne Zavod.

Napominje se i da su u izradi Pravilnika sudjelovali predstavnici institucija i socijalnih partnera, uz Ministarstvo zdravstva i HZZO također i HALMED, Hrvatska udruga poslodavaca, te Inovativna farmaceutska inicijativa. Nikako se ne može govoriti da HZZO želi ograničiti prava na dostupnost lijekova, kada je riječ o propisu u čije su izmjene transparentno uključeni i drugi nezavisni dionici zdravstvenog sustava, kaže se odgovoru.

Ministarstvo zdravstva stavilo je nacrt Pravilnika na savjetovanje sa zainteresiranom javnošću, koje je završilo u petak, 8. veljače. Svi su mogli javno se očitovati na prijedlog nacrta i dati svoje prijedloge (stručna društva, udruge, pa čak i oni koji su sudjelovali u izradi nacrta), pa je i HZZO dostavio svoje prijedloge i komentare. Ministarstvo zdravstva će odgovoriti na dostavljene primjedbe, te na temelju primjedbi i temeljnog nacrta izraditi konačan sadržaj Pravilnika.

Stoga, unaprijed tvrditi da će novi Pravilnik ograničiti dostupnost lijekova i liječenja u Hrvatskog pogrešno je, kao i tvrditi da o konačnom izgledu Pravilnika odlučuje isključivo HZZO, odgovaraju iz HZZO-a na optužbe udruge pacijenata.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!