15:17 / 27.06.2018.

Autor: M.M./Hina

Udruge pozvale Ministarstvo kulture da zaštiti kompleks na Golom otoku

Foto: Petar Glebov/PIXSELL

Foto: Petar Glebov/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Centar za suočavanje s prošlošću Documenta i udruga Goli otok 'Ante Zemljar' predstavili su aktivnosti koje će se održavati u povodu 70. godišnjice Rezolucije Informbiroa.
Centar za suočavanje s prošlošću Documenta i udruga Goli otok 'Ante Zemljar' predstavili su aktivnosti koje će se održavati u povodu 70. godišnjice Rezolucije Informbiroa. Pozvali su Ministarstvo kulture da osigura sredstva kako bi se kompleks na Golom otoku trajno zaštitio kao jedan od rijetkih koji 'govori' o zarobljeništvu političkih zatvorenika.

Najavljen je početak minifestivala u kinu Tuškanac u suradnji s Hrvatskim filmskim savezom. Nakon projekcija filmova predviđena su druženja i razgovori s umjetnicima i stručnjacima. Filozofski fakultet u Zagrebu u suradnji s Filozofskim fakultetom u Ljubljani imat će konferenciju, a predviđen je i odlazak na Goli otok, rečeno je.

Voditeljica Documente Vesna Teršelič osvrnula se na problem propadanja kompleksa bivše kaznionice na Golom otoku, kazavši kako je to rijedak primjerak, pa i u cijeloj Europi, te bi se trebao očuvati.

Ministarstvo kulture bi trebalo odobriti sredstva za te radove, a riječ je o početnih 150.000 do 400.000 kuna. Ušli smo u posljednju godinu preventivne zaštite, a ništa nije učinjeno u smjeru stalne zaštite. Sve su vlade propustile zaštititi Goli otok, kazala je Teršelič dodavši da bi konzervacija bila složeniji i skuplji projekt. Kao neke od opcija, navela je da bi se od kompleksa mogao napraviti memorijalni ili obrazovni centar, muzej i slično.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!